Twente

Eerste ‘Wiesneus‘ voor Ron Jans: "Door dialect kun je jezelf zijn”

Maandag ging de maand van de streektaal van start en in het kader daarvan is 'De Wiesneus’ uitgebracht. Een kindertijdschrift in het plat. Het thema is dit jaar bewegen, dus wie kon het eerste exemplaar van de editie Overijssel beter in ontvangst nemen dan FC Twente-trainer Ron Jans?

Bewegen niet meer zo vanzelfsprekend

Het blad werd hem aangeboden door Jennifer de Jong (18) voor wie bewegen niet meer zo vanzelfsprekend is als voorheen. Zes maanden geleden ging het vreselijk mis: Jennifer viel tijdens een rit van een paard en liep hersenschade op. Als gevolg daarvan zit ze nu in een rolstoel en heeft ze afasie. Dit heeft haar spraak aangetast, waardoor ze niet altijd goed uit haar woorden komt.

Voor het ongeluk was Jennifer in veel sporten actief: zwemmen, dansen, paardrijden én voetballen. De liefde voor voetbal uit zich niet alleen op het veld, maar ook ernaast. Met FC Twente als favoriete club. Hoe mooi is het dan dat zij de Wiesneus mag uitreiken aan FC Twente-trainer Ron Jans. Bij de afsluitende training voor de wedstrijd tegen Heracles is het zover: als Jans het veld afkomt, spant Jennifer zich tot het uiterste in. Ze wil zo graag rechtop staan als hij bij haar komt staan. En dat lukt! Dan schuift ze Jans ook nog even een briefje toe: ‘Hé, trainer, leuk ik dat bij jullie langs mag komen. En Thijs is echt een aardige man’.

Tekst gaat verder onder de foto

Ron Jans Wiesneus still
Ron Jans krijgt de eerste editie uitgereikt van Jennifer © Still uit video

Thijs van Leeuwen

En Thijs, dat is Thijs van Leeuwen. En laat die nou nog op het veld staan. Het wordt een mooie afsluiter met een handtekening van haar favoriete speler. Een mooie middag voor Jennifer voor wie bewegen ook nu nog heel belangrijk blijft. Ze revalideert bij Roessingh in Enschede, waar ze hard werkt om uiteindelijk weer paard te kunnen rijden.

icon_main_info_white_glyph

Over de Wiesneus

De Wiesneus is een kindertijdschrift in het Nedersaksisch die uitgebracht wordt in de maand van de streektaal. Het boekje verschijnt van Groningen tot Gelderland en heeft een Groningse, Drentse en Overijsselse versie. In het boekje staan spelletjes, liedjes, puzzels en een kookopdrachtje.

Het idee achter de Wiesneus is dat opa's en oma's op scholen langskomen om uit voor te lezen en zo twee verschillende generaties samen te brengen. Waar de grootouders vaak met het dialect zijn opgegroeid, geldt dat voor de huidige jonge generatie niet. De Wiesneus geeft ze gespreksstof. In verband met corona kunnen grootouders dit jaar niet langskomen om voor te lezen. Daarom is deze editie volledig ingesproken en af te spelen in de klas.

De Wiesneus is in Drenthe ontstaan. Overijssel Academie waaronder het Twentehoes valt, heeft dit opgepakt in Overijssel.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.