Hengelo

Kunst komt voort uit de brokstukken van een verloren jaar

Toen de Hengelose jeugdagent Lotte Asma begin dit jaar overal in Nederland jongeren plunderend door de steden zag trekken, wist ze uit eigen ervaring dat een groot deel van hen dat deed uit verveling. En daarom bedacht ze een dagje 'legaal rellen' in het oude pand van Oyfo aan het Esrein. Daarmee werden tieners beloond die níet hadden meegedaan aan het rellen, maar die wél in waren voor een verzetje.

Landelijke media

Over een paar weken vertrekt Oyfo uit het pand aan het Esrein en worden de deuren op het Hazemeijercomplex geopend. Tot die tijd is het oude fabriekspand de perfecte plek voor jongeren om zich uit te leven. De tieners die woensdag hun krachten botvierden op afgeschreven meubilair van Oyfo en op onverkoopbare spullen van de kringloop haalden zelfs de landelijke media, maar de bedenkers vinden deel 2 van dit project minstens zo belangrijk.

Cultuurmakelaar Jessie von Piekartz daarover: "Vandaag mogen ze van alle rotzooi iets moois maken. De kunstenaar die de jongeren begeleidt, houdt hen voor dat uit alle ellende ook iets moois geboren kan worden. Daarbij legt hij een link met deze coronacrisis, waarin heel veel jongeren met hun ziel onder de arm lopen."

Kunst
Het eindresultaat van de kunstzinnige ochtend laat zich het best bekijken van bovenaf. Hier is het nog in wording. © 1Twente

'Samen leuke dingen bedenken'

Von Piekartz en Asma werken bij het project samen met de jongerenwerkers van Skillz, onderdeel van Wijkracht. Een van hen, Dennis Meenhuijs, hoopt dat het niet blijft bij dit mooie initiatief: "We kunnen nu nog hier terecht, maar over twee weken gaat de deur van dit pand dicht. Geen idee of we op andere plekken in Hengelo terechtkunnen. Jongeren die graag iets willen doen in deze rare tijd, moeten in elk geval gewoon contact opnemen met Skillz. Samen gaan we dan leuke dingen bedenken."

Het eindresultaat van de kunstzinnige ochtend laat zich het best bekijken van bovenaf. Het blijkt een gezicht te zijn. Als je heel goed kijkt, zou je er het gezicht van Mark Rutte in kunnen zien. Voor de een de man die ons door deze crisis loodst, voor de ander de belichaming van deze lockdown, die zeker voor de jongeren al veel te lang duurt.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.