Enschede
Hengelo

'Kan mijn zaad opraken?' Zwangerschapsdocente weet raad op TikTok

Waarom zijn de meeste bevallingen 's avonds? Kan mijn zaad opraken? En hoe lang kun je de anticonceptiepil gebruiken? Dit is een kleine greep uit de vragen die zwangerschapsdocente Annette Mijnheer krijgt op TikTok. De video's van de Twekkelose worden honderdduizenden keren bekeken en zijn een ware hit op het platform. “Als ik hiermee een paar ongewenste tienerzwangerschappen kan voorkomen, dan ben ik al blij.”

Still annette Mijnheer
© Still 1Twente Vandaag

Honderdduizenden keren bekeken

Annette Mijnheer is zwangerschapsdocente en geeft kort en bondig antwoord op vragen van pubers over seks en zwangerschappen. Het kanaal van de Twekkelose heeft al twintigduizend volgers en meer dan 190.000 likes. Sommige video’s zijn al meer dan een half miljoen keer bekeken. Het idee voor een TikTok-kanaal kwam niet vanuit haarzelf: “Ik geef zwangerschapscursussen en mijn cursisten zeiden: ‘joh, je hebt altijd van die leuke verhalen over vroeger. Daar moet je wat mee doen’. Laat ik maar wat filmpjes op TikTok maken voor mijn cursisten.”

Bevallingsverhalen

Voordat ze zwangerschapsdocente werd, werkte Mijnheer als verpleegkundige op verlosafdelingen in de regio. Ook heeft ze in het buitenland gewerkt voor Artsen Zonder Grenzen. Ze begon op TikTok met het vertellen van bevallingsverhalen die zij in die tijd heeft meegemaakt. “Ik had op een gegeven moment een verhaal over tienerzwangerschappen gepost en daar kwamen veel tieners op af met allerlei vragen, bijvoorbeeld over vrijen en menstruatie. Daar gaf ik vervolgens weer antwoord op." Op dat moment ontplofte haar TikTok met vele honderden vragen over seks en zwangerschappen.

Anoniem vragen stellen

De tieners durven naar haar te komen met de vragen. “Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat ze het thuis niet durven te vragen. Bij sommige vragen denk ik: ‘dit heb je bij biologieles gehad; heb je niet opgelet?'.”

Volgens Annette Mijnheer de drempel om vragen te stellen in de les voor menigeen veel te hoog. “In een klas met dertig anderen ga je niet zomaar vragen stellen over menstruatie. Door de anonimiteit van TikTok zijn jongeren sneller geneigd om vragen te stellen. Het is ook prettiger om het aan mij te vragen, want ik geef gewoon antwoord. Geen enkele vraag is raar”, zegt Mijnheer.

De video’s van Annette Mijnheer zijn te vinden op haar TikTok-account Pubers vragen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.