Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentes bekendste ijsmaker viert 100e verjaardag: 'Maar een nieuwe zaak openen blijft altijd spannend'

Van der Poel IJs viert dit jaar z'n honderdste verjaardag. P.G. van der Poel begon in 1925 een banketbakkerij aan de Bornsestraat 28 in Hengelo. Direct na de oorlog werd begonnen met de verkoop van schepijs en daarmee maakte de Hengelose firma naam. Inmiddels telt het bedrijf elf vestigingen in Twente en wordt ook buiten Twente naam gemaakt.

Met Meike en haar broer Pieter staat inmiddels de vierde generatie aan het roer. Pieter hoopt dat er ook een vijfde generatie zal opstaan: “We hebben er allebei twee. Een van Meikes kinderen werkt al in de zaak. Uiteindelijk mogen ze natuurlijk ook iets anders met hun leven gaan doen, maar ijs verkopen is het leukste wat er is. Je bent open als de zon schijnt en de klanten zijn altijd vrolijk.”

Hofleverancier

Over twee weken krijgt Van der Poel het predicaat 'hofleverancier'. “Kun je aanvragen als je als bedrijf honderd jaar bestaat. Daarvoor komt de Commissaris van de Koning naar onze zaak in Hengelo. Zoiets regelen is best nog veel werk. Je moet allerlei dingen kunnen overleggen: dat je een goede werkgever bent en een gezond bedrijf. Maar dat is het allemaal waard: vanaf die dag mogen we dat predicaat vermelden op al onze uitingen.”

Elf verkooppunten

Het ijs wordt sinds enkele jaren bereid in een fabriek in Borne, vlakbij IKEA. Daarnaast telt Van der Poel elf verkooppunten in Twente en eentje daarbuiten, in Hardenberg. Deels eigen bedrijven, deels franchisen, die worden gerund door oud-medewerkers. “Die mix vinden we wel prettig. Om de productielocatie zo optimaal mogelijk te gebruiken, hebben we dit aantal verkooppunten nodig, maar om ze nou allemaal zelf te bestieren, liever niet”, lacht de jongste van de twee directeuren.

“In Zwolle zit nog wel ruimte in de markt.”

Overigens staan hij en z'n zus op het punt ook in de provinciehoofdstad een zaak te beginnen. “Dat wil zeggen als we een geschikt pand kunnen vinden. In Zwolle zit nog wel ruimte in de markt.”

'Je blijft twijfelen'

Je zou denken dat zo'n nieuwe zaak beginnen inmiddels gesneden koek is voor de twee, maar dan heb je het mis, zegt Pieter: “Het blijft altijd spannend. Zelfs als je de keuze hebt gemaakt en een pand hebt gevonden, blijf je stiekem twijfelen. Gelukkig denken onze werknemers en onze accountant altijd goed mee. Zo'n bedrijf runnen (Van der Poel is de grootste ijsverkoper van Oost-Nederland, red.) is stressvol, maar tegelijk het leukste wat er is.”

icon_main_info_white_glyph

Prijzen

Sinds 1970 is de banketbakkerij verdwenen en richtte Van der Poel zich volledig op ijs – met later nog een uitstapje naar de toetjes. Al die ervaring leverde de jongste generatie tal van prijzen op: IJssalon van het Jaar, Beste IJs, Beste Coupe, noem maar op. De laatste jaren kwamen er echter geen trofeeën bij, sipt Pieter: “De concurrentie wordt steeds beter. Steeds meer bedrijven kunnen lekker ijs maken. Ik voel langzamerhand de druk wel weer komen om een keer weer iets te winnen.”

Veel groter willen Pieter en Meike niet worden: “Het moet wel ambachtelijk blijven.” Bij het zien van de nieuwe productiehal in Borne is het woord ‘ambachtelijk’ wel het laatste waar je aan denkt. Meike van der Poel lacht: “Toch werken we daar op precies dezelfde manier als vroeger achter de zaak in Hengelo. Het zijn dezelfde machines, alleen ietsje groter en het zijn er iets meer. Maar alles gebeurt nog met de hand.”

Toetjes

Niet alles wat de familie Van der Poel aanraakt, verandert in goud. Zo ging Van der Poel Desserts zo’n tien jaar geleden failliet. Pieter: “Aan de Turbinestraat in Hengelo maakte mijn vader ruim twintig jaar lang verschillende soorten toetjes. Op die manier kon hij z’n personeel ook in de wintermaanden vasthouden. Uiteindelijk ging die tak failliet en werd overgenomen door de familie Roerdink van de Zuivelhoeve.”

“Hij was tegelijk onze vader en onze leermeester.”

Toen Peter van der Poel in 2014 op slechts 64-jarige leeftijd overleed stonden Meike en Pieter er ineens alleen voor. Meike daarover: “Dat was natuurlijk heftig. Hij was tegelijk onze vader en onze leermeester. We stonden al wel op eigen benen, maar konden altijd bij hem terecht voor advies.”

Eerste ijsmachine

Hoewel de opa van Pieter en Meike al voor de oorlog z’n eerste ijsmachine kocht, werden de eerste ijsjes pas vanaf 1945 verkocht vanuit het pand aan de Bornsestraat 48. Meike: “Het schijnt dat die machine al die jaren ergens op een treinwagon is blijven staan. Pas na de oorlog kon dat ding worden uitgeladen en in gebruik genomen worden.”

Wout Weghorst

Gevraagd naar de beroemdste klanten moeten Pieter en Meike even achter hun oren krabben en dan ineens: “Die voetballer uit Borne, hoe heet-ie ook weer..? Wout Weghorst! Maar dat was geen klant. Wout heeft hier, net zoals z’n broer, een paar jaar gewerkt, haha.”

  • 250617 vd poel foto 1
    4 foto's: achtereenvolgens de eerste zaak aan de Bornsestraat, verkoop van het eerste schepijs in 1945, Peter van der Poel in actie en de zaak aan de Bornsestraat kort na de verbouwing in 2008.
    Beeld: Van der Poel
  • 250617 vd poel foto 2
    4 foto's: achtereenvolgens de eerste zaak aan de Bornsestraat, verkoop van het eerste schepijs in 1945, Peter van der Poel in actie en de zaak aan de Bornsestraat kort na de verbouwing in 2008.
    Beeld: fam Van der Poel
  • 250617 vd poel foto 3
    4 foto's: achtereenvolgens de eerste zaak aan de Bornsestraat, verkoop van het eerste schepijs in 1945, Peter van der Poel in actie en de zaak aan de Bornsestraat kort na de verbouwing in 2008.
    Beeld: Van der Poel
  • 250617 vd poel foto 5
    4 foto's: achtereenvolgens de eerste zaak aan de Bornsestraat, verkoop van het eerste schepijs in 1945, Peter van der Poel in actie en de zaak aan de Bornsestraat kort na de verbouwing in 2008.
    Beeld: fam Van der Poel
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.