Enschede
Interview

Is Marije de Mol? Algoritme ‘Moldel’ van UT-student weet het voor 50,9 procent zeker

Geen zin in een spoiler? Lees dan vooral niet verder. Dé vraag die fans namenlijk al weken bezighoudt is: Wie is de Mol? Voor de gelijknamige serie ontwikkelde de 24-jarige UT-student Haico Dorenbos, die momenteel bezig is met zijn master Computer Science, het ‘Moldel’. Dit is een algoritme dat kan voorspellen wie de Mol is. Met data van oude seizoenen is het model tot stand gekomen. Momenteel wijzen de voorspellingen het meest in de richting van Marije (50,9%) en Splinter (40,1%).

Voorspelling wie is de mol huidig
Voorspelling huidige seizoen © Haico Dorenbos

Ontwikkeling

Bij het ontwikkelen van het algoritme is gebruik gemaakt van Artificial intelligence, ook wel kunstmatige intelligentie. Hiermee kan het Moldel zelf voorspellen wie de Mol is. “Ik heb het model getraind met data van oude seizoenen waarin de Mol dus al bekend is”, legt Haico uit. “Hoe meer informatie, hoe beter mijn Moldel patronen kan ontdekken. Daarmee kan het algoritme in volgende seizoenen voorspellen wie de Mol is.”

icon_main_quote_red_glyph

Ik heb het model getraind met data van oude seizoenen waarin de Mol dus al bekend is.

Haico Dorenbos

Layers

In het algoritme verwerkte Haico vijf ‘layers’. Dit zijn de onderdelen waar het Moldel uit bestaat. Zo kijkt de Exam Pass Layer naar hoeveel jokers en vrijstellingen elke kandidaat inzet. Een finalist die weinig jokers heeft ingezet, heeft een grotere kans om de Mol te zijn. Daarnaast komen aan het eind van de aflevering enkele antwoorden zichtbaar in beeld tijdens de test. Hier komt de Exam Drop Layer in beeld. Als een kandidaat heeft opgegeven dat de Mol de penningmeester is en vervolgens afvalt, is de kans kleiner dat dit daadwerkelijk zo is. Daarnaast checkt de Social Media Layer of één van de kandidaten al eerder online actief was in de opnameperiode. Diegene kan het dus niet zijn. Tot slot is er een layer die kijkt naar de Wikipediapagina van kandidaten en een layer die in de gaten houdt hoe vaak de Mol in beeld is tijdens afleveringen. De Mol blijkt in de eerste vijf afleveringen namelijk minder in beeld te komen.

Voorspellingen wie is de mol 1
Voorspellingen oude seizoenen © Haico Dorenbos
Voorspellingen wie is de mol 2
Voorspellingen oude seizoenen © Haico Dorenbos

Werking

Ook bij het huidige seizoen van ‘Wie is de Mol’ zet student Haico zijn algoritme aan het werk. Na elke aflevering voegt hij handmatig nieuwe data toe, zoals de antwoorden die de afvaller gaf bij testvragen. Veel van deze data voegt Haico dus zelf toe. Vervolgens past het algoritme zijn voorspellingen hierop aan. Elke week weet het Moldel weer wat meer en kan het dus beter voorspellen wie de Mol is. De voorspellingen van de laatste twee afleveringen waren echter nagenoeg hetzelfde, aangezien er in de laatste aflevering niemand afviel.

Tunnelvisie

Van een tunnelvisie, iets dat veel kijkers van het programma hebben, is geen sprake bij het Moldel. Het algoritme is namelijk volledig objectief en staat blanco in het programma, elke aflevering opnieuw. Als kijkers iemand een verdachte actie zien doen, zullen ze diegene meer in de gaten houden in volgende afleveringen en acties van andere kandidaten misschien over het hoofd zien. Haico: “Ook zie ik in mijn omgeving dat kijkers zich in hun tunnelvisie vaak richten op wie het wél is, terwijl het algoritme juist kandidaten uitsluit die het níét zijn.”

Wie is de Mol-poules

Als echte molloot zit Haico zelf in verschillende Wie is de Mol-poules met vrienden. Zij maken ook gebruik van zijn algoritme. “Misschien moet ik in de toekomst toch minder resultaten delen, anders win ik natuurlijk nooit,” lacht hij. Zelf had hij niet verwacht dat het algoritme Marije als voornaamste Mol zou voorspellen, maar inmiddels heeft hij zijn punten toch op haar ingezet.

icon_main_quote_red_glyph

Van een tunnelvisie, iets dat veel kijkers van het programma hebben, is geen sprake bij het Moldel.

Haico Dorenbos

Reacties

Wie is de Mol-regisseur Rick McCullough kon wel lachen om het algoritme. “Het is natuurlijk mooi dat het algoritme meer aandacht geeft aan het programma,” stelt Haico. “Wel zou ik begrijpen dat hij er in de toekomst minder blij mee zou zijn. Want: hoe beter het algoritme wordt, hoe meer spoilers.”

Doorontwikkeling

Haico heeft zich met meerdere projecten beziggehouden over Artificial intelligence. Eerder ontwikkelde hij soortgelijke algoritmes, zoals een dambord die het voor elkaar kreeg om gelijk spel te spelen tegen een Nederlands damkampioen. Hij wil zijn Moldel zeker nog doorontwikkelen. “Het algoritme weet al veel, maar ik zou graag nieuwe layers toevoegen waardoor de voorspellingen nog beter worden.”

Meer weten?

Meer weten over het ‘Moldel’? Bekijk de projectpagina van Haico hier. Benieuwd naar alle grafieken? Klik hier.

Haico Dorenbos UT Wie is de Mol
© Haico Dorenbos

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.