Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose college wil vanaf 2022 rubbervrije kunstgrasvelden

Kunstgrasveld metvoetbal pixabay
Het college van B en W wil vanaf 2022 geen nieuwe kunstgrasvelden met rubberen korrels.
Beeld: Pixabay

Het college van B en W wil vanaf 2022 geen nieuwe kunstgrasvelden met rubberen korrels. Dat meldt wethouder Claudio Bruggink op vragen van GroenLinks-raadslid Jan Evers. Vanaf volgend jaar worden afgeschreven velden vervangen door duurzame alternatieven. De rubberen korreltjes van de gangbare kunstgrasvelden eindigen vaak in het milieu, zijn niet afbreekbaar en bevatten verschillende belastende chemische stoffen.

De gemeente is dit jaar niet van plan om nieuwe kunstgrasvelden aan te leggen of te vervangen, maar wil wel vanaf volgend jaar de afgeschreven velden vervangen voor een duurzaam alternatief.

“We willen een voorstel doen dat we vanaf 2022, bij natuurlijke overgangssituaties, overstappen”, zegt Bruggink. Er wordt momenteel in opdracht van het kabinet en de Europese Commissie onderzoek gedaan naar nieuwe velden, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van rubbergranulaat. Naar verwachting worden de resultaten deze zomer gepresenteerd.

De vragen zijn gesteld naar aanleiding van een promotieonderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Die concludeerde dat er meer kankerverwekkende stoffen in de korrels zitten dan aanvankelijk werd gedacht.

De huidige generatie kunstgrasvelden in Hengelo ligt bezaait met deze zogenaamde ‘SBR-korrels’. Dit zijn rubberen korrels die gemaakt zijn van oude autobanden en ze zijn slecht voor het milieu. Het RIVM maakte in 2018 bekend dat de korrels weliswaar schadelijk zijn voor het milieu, maar dat er géén gevaar is voor de volksgezondheid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.