Hengelo
Politiek

Oproep tot minder schriftelijke vragen leidt tot clash in raad

Een recente oproep van Wiert Wiertsema van ProHengelo om het aantal schriftelijke vragen aan het college te verminderen heeft woensdagavond tot een clash geleid met de eenpitters in de gemeenteraad.

Opvallend veel schriftelijke vragen

In de eerste maand van 2021 werden opvallend veel vragen gesteld. Die balans maakte 1Twente eind vorige maand al op. Volgens Wiertsema die op 5 februari een brief schreef aan de fracties, kost het stellen van schriftelijke vragen veel geld en belast dit het ambtelijk apparaat onnodig. De fractievoorzitter van ProHengelo wil de kwestie graag bespreken in het fractievoorzittersoverleg, maar daar mogen de afgesplitste raadsleden niet bij zijn, is de regel.

Leo Janssen botst met burgemeester Sander Schelberg

Het onafhankelijk raadslid Herbert Capelle wilde het onderwerp woensdag op de agenda zetten van de gemeenteraadsvergadering om zo toch de discussie te kunnen voeren. Ook eenpitter Leo Janssen steunde dat voorstel. “Het is niet niks als een fractievoorzitter de democratie minder wil maken. Ik vind het een grote gotspe”, zei hij.

Verder kwam Janssen niet met zijn betoog, want burgemeester Sander Schelberg stak daar als voorzitter van de raad een stokje voor door Janssen te 'muten'. Dit tot grote verontwaardiging van Janssen, die vervolgens woedend reageerde: “U begint net als Wiertsema te doen. U moet mij de ruimte geven hier iets over te zeggen. Ik ben volksvertegenwoordiger en heb het volste recht dat te doen. Wat krijgen we nou?”

Agendapunt afgewezen

Janssen, die een aantal keren opnieuw zijn punt wilde maken, maar daar wederom geen ruimte voor kreeg van Schelberg, werd bijgestaan door Seviye van Wier van LokaalHengelo die de discussie graag ook openlijk wilde voeren. “Ik denk dat hier het juiste podium is.”

Het afgesplitste Marie José Huis in 't Veld wilde eveneens graag reageren op Leo Janssen, maar ook zij kreeg niet de kans. Op verzoek van Herbert Capelle werd een verzoek tot stemming ingediend om de kwestie toch op de agenda te krijgen. Het voorstel kreeg geen meerderheid.

100130 Stadhuis 1
Oproep tot minder schriftelijke vragen leidt tot clash in Hengelose raad © Archieffoto

Discussie in de openbaarheid

Floor van Grouw van de SP stemde tegen, maar gaf in een stemverklaring aan dat het wel duidelijk is dat er een discussie over gevoerd moet worden. “Dan wel met enige voorbereiding en dan op een later moment in het openbaar.” Ook Marie-José Luttikholt van PvdA Hengelo stemde voor. “Ik heb voor gestemd omdat deze discussie nu toch al helemaal open op straat ligt. Dan is het bijzonder om het alleen in het fractieoverleg te doen.” Ook het CDA benadrukte voor een discussie in de openbaarheid te zijn. De partij stemde tegen, omdat het de kwestie eerst binnen de eigen fractie wil bespreken.

'Vragen stellen hoort erbij'

Herbert Capelle haalt ondertussen op zijn website fel uit naar Wiertsema van ProHengelo, de partij waar Capelle vorig jaar werd uitgezet. Hij ziet de actie van Wiertsema als een manier om de democratie de mond te snoeren. “De onafhankelijken hebben geen zitting in het presidium en het fractievoorzittersoverleg en kunnen niet aan de discussie deelnemen. Het verzoek is echter vooral al hen gericht. Ik denk dat ik namens alle Hengelose burgers spreek als ik zeg 'we blijven doorgaan'. Het aantal instrumenten dat een raad heeft om te controleren en kaders te stellen is beperkt. Vragen stellen blijft daar bij horen.”

Capelle vindt het financiële argument dat schriftelijke vragen teveel geld zouden kosten, een onzinverhaal dat door Wiertsema valselijk wordt ingezet. "Deze partij kan als coalitiepartij zelf geen campagne voeren en dus moeten andere partijen de mond worden gesnoerd. Vooral als het lastige vragen betreft richting hun wethouder."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.