Enschede
Video

Enschede Fietsstad, behalve als er veel sneeuw ligt

Fietsstraten, fietspaden en fietssuggestiestroken zijn woensdag nog grotendeels onberijdbaar. Het is glibberen, glijden, van de fiets stappen en de rijbaan van de auto’s gebruiken. Hoe kan dat nou dat in Fietsstad Enschede? “Er is gewoon te veel sneeuw gevallen”, zegt beleidsambtenaar Cora de Hamer.

SNEEUW WIT KERST GLANERBRUG FIETS FIETSEN STORM SNEEUWSTORM 20210207 COEN KRUKKERT
De Enschedese fietser heeft het er moeilijk mee © Coen Krukkert

Glibberen en glijden

We fietsen woensdagmiddag van het Balengebouw naar Enschede-Zuid en weer terug. En het moet gezegd: het valt niet mee. De video-opnamen die we maken voor 1Twente Vandaag laten de droeve toestand van de fietswegen zien. Drie dagen na de enorme sneeuwval zijn de fietsers door de sneeuwruimers stiefmoederlijk bedeeld.

Op de fietsstraten is het glibberen en glijden, voor veel fietspaden geldt hetzelfde en op de fietssuggestiestroken ligt de sneeuw die van de autorijstroken is geveegd. Er zit op een flink aantal punten niets anders op dan tussen de auto’s te rijden.

Overmacht

“De hoofdwegen moeten vrij zijn voor de hulpdiensten en de bussen”, zegt de ambtenaar die over het strooi- en veegbeleid gaat. Volgens haar gaat het om overmacht. Er waren extra veegploegen ingezet die met man en macht, dag en nacht bezig waren en nog was het moeilijk om de wegen sneeuwvrij te krijgen.

Zal allemaal wel, maar de bussen reden nauwelijks en de fietsers die op twee smalle bandjes door de straten laveren lijken vogelvrij. Nog erger, de feitelijke situatie strookt niet met het fietsbeleid van de gemeente Enschede.

Fietsstad

Enschede wil immers de fietsstad van Nederland zijn. Op de website van de gemeente staat dat in geval van sneeuwval en gladheid ‘de belangrijkste wegen en fietspaden begaanbaar worden gemaakt en gehouden en dat gebeurt door zout te strooien en eventueel sneeuwruimen’.

Fiets laten staan

Tja: te veel sneeuw, wind, lage temperaturen waardoor zout niet werkt, overmacht, weg vrij voor bussen, hulpdiensten en auto’s. Dan maar de fiets laten staan in fietsstad Enschede. “Dat is ook het doel niet, maar het is heel lastig op te lossen”, zegt de ambtenaar.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.