Verkeer
Stuur appje
Zoek

75 procent van ingezamelde plastic afval bij hoogbouw in Twente wordt verbrand

Pmd container hengelo binnenstad marskant IMG 6567
Beeld: 1Twente

Het gescheiden en goed inzamelen van plastic afval is op veel plekken in Overijssel nog altijd een utopie. Vooral bij hoogbouw in Twente, zoals appartementencomplexen en flats, wordt bijna al het verzamelde plastic afval (pmd) afgekeurd. Zo'n 75 procent daarvan wordt niet gerecycled, maar belandt in de verbrandingsoven.

Plastic afval scheiden en in speciale zakken naar een ondergrondse container in de buurt brengen of aan straat zetten: veel gemeenten in Overijssel hebben al jaren deze werkwijze, in de strijd tegen minder restafval en meer recycling.

Maar het goed inzamelen van schoon plastic afval lukt vooral in Twente maar mondjesmaat. In de gemeenten Hof van Twente en Haaksbergen werd vorig jaar ál het ingezamelde pmd-afval bij hoogbouw afgekeurd, blijkt uit nieuwe cijfers van Twente Milieu.

20230904 Afval pmd container afvalcontainer plasticcontainer Wilco Louwes
Lees ook
Minder dan 1 procent van het Twentse verpakkingsafval is direct na inzameling 'klaar' voor recycling

In de grote steden gaat het niet veel beter: in Enschede, Almelo en Hengelo kwam 99 procent van het ingezamelde plastic niet door de keuring, schrijft RTV Oost.

Van speelgoed tot etensresten

"In de afvalwereld geldt: hoe anoniemer het inzamelmiddel, des te groter de kans op vervuiling", zegt Henkjan Fikken van de werkgroep pmd Twente. Die speciale werkgroep helpt gemeenten bij het schoner inzamelen van plastic.

Fikken ziet van alles in de inzamelcontainers voor pmd bij hoogbouw verdwijnen, wat daar helemaal niet in thuishoort. "Zakken restafval, landbouwplastic, klein chemisch afval, speelgoed, maar ook andere grondstoffen, zoals papier, textiel, etensresten en elektrische apparaten", noemt hij als voorbeelden.

75 procent wordt verbrand

Wat gebeurt er met al dat afgekeurde pmd? "Tegenwoordig wordt eerst een deel mechanisch gesorteerd bij recyclebedrijf Verpact. Daar wordt gekeken of er alsnog schoon, herbruikbaar plastic tussen zit", zegt Fikken.

Met die extra maatregel kon in negen Twentse gemeenten vorig jaar zo'n 12 kilo per huishouden alsnog worden gerecycled. Maar het leeuwendeel van het ingezamelde pmd - gemiddeld zo'n 75 procent - werd verbrand.

icon_main_info_white_glyph

Hoeveel plastic afval bij hoogbouw werd in 2024 afgekeurd?

Haaksbergen: 100 procent
Hof van Twente: 100 procent
Enschede: 99 procent
Hengelo: 99 procent
Almelo: 99 procent
Oldenzaal: 99 procent
Borne: 99 procent
Losser: 99 procent

(bron: jaarrapportage Twente Milieu)

Hengelo volgt Deventer

Hengelo volgt sinds een half jaar het Deventer voorbeeld en heeft afscheid genomen van alle bovengrondse plastic containers. Inwoners van hoogbouw in Hengelo moeten hun pmd nu in plastic zakken aan straat zetten.

"Sinds de invoering van de maatregel is de hoeveelheid afgekeurd pmd substantieel minder geworden", zegt 'afvalwethouder' Benno Brand van Hengelo. "Hadden we eerder vijf ton pmd-afval dat direct schoon was, nu is dat verdubbeld naar tien ton. Maar dat neemt niet weg dat alsnog een heel groot deel afgekeurd wordt."

Miljoenen aan extra kosten

Het zwaar vervuilde plastic afval bij hoogbouw in Overijssel kost gemeenten handenvol geld. Een schone zak pmd levert een gemeente 260 euro per ton (1000 kilo) op. Wordt een vracht afgekeurd, dan loopt de gemeente die inkomsten mis. Het nasorteren bij Verpact en het verbranden van te vervuild pmd, jaagt de gemeente bovendien juist op veel extra kosten.

20250128 pmd afval zwerfafval restafval hengelose es hengelo
Lees ook
Hengelo evalueert nieuw pmd-inzamelsysteem bij hoogbouw: wegen de kosten op tegen de baten?

Zo waren de negen gemeenten in Twente die onder Twente Milieu vallen, vorig jaar miljoenen euro's extra kwijt aan het inzamelen en verwerken van pmd. "Het heeft Hengelo vorig jaar ongeveer één miljoen euro extra gekost. In Enschede wordt rekening gehouden met zo'n twee miljoen euro meer", zegt Fikken.

Wie opdraait voor die miljoenen euro's extra? Fikken: "Via de afvalstoffenheffing komen die kosten uiteindelijk weer bij de inwoners terug."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.