Verkeer
Stuur appje
Zoek

Britta duikt voor podcast in wereld van geestelijke gezondheidszorg in Twente: ‘Ik wil eerlijke inkijk achter schermen geven’

Wat begon als een stageopdracht werd een ontdekkingstocht door de geestelijke gezondheidszorg. In de zevendelige podcast ‘De wereld van Mediant ggz’ gaat de Enschedese Britta van Aggele met zorgmedewerkers in gesprek over de realiteit van het werken op een acute gesloten afdeling.

Volgens Van Aggele, communicatiemedewerker bij Mediant, hebben veel mensen een stereotiep beeld van de geestelijke gezondheidszorg. “De grote, sensationele verhalen halen vaak de media. Met deze podcast wil ik juist een eerlijke inkijk geven achter de schermen”, legt de Enschedese uit. “Voor mij was het ook een soort ontdekkingstocht. Wat er precies gebeurt op gesloten afdelingen is voor veel mensen niet duidelijk. Daar bestaan nog altijd misvattingen over.”

De podcast

Aan de hand van een fictieve patiënt genaamd Lisa neemt Van Aggele de luisteraar mee in het zorgproces bij Mediant, vanaf de eerste hulpvraag tot de behandeling. De podcast is gericht op het vergroten van de instroom van jonge zorgmedewerkers, omdat er binnen de geestelijke gezondheidszorg een groot personeelstekort wordt verwacht. “Veel jongeren krijgen tijdens hun opleiding maar weinig mee over de GGZ. Op deze manier wil ik hen een realistisch beeld geven.”

“Ik vond het pittig om te horen.”

Van Aggele liep onder andere mee op de gesloten afdeling van Mediant in Hengelo, waar fictief personage Lisa ook terechtkomt. “Daar verblijven de zwaardere gevallen. Bijvoorbeeld mensen die in crisis verkeren, ernstige persoonlijkheidsstoornissen hebben of een suïcidepoging hebben gedaan.”

Toch zitten cliënten op deze afdeling niet ‘vast’, zoals vaak wordt gedacht. “We bespreken ook de vrijheden die patiënten onder begeleiding kunnen krijgen. Er is bijvoorbeeld een mooie tuin waar ze gebruik van mogen maken. Maar je komt natuurlijk niet zomaar de afdeling op of af.”

Medewerkers

Elke aflevering gaat Van Aggele met een nieuwe deskundige in gesprek, om zo het proces van Lisa te doorlopen. “Wanneer er iemand binnenkomt bij een instelling zijn er veel verschillende verpleegkundigen en therapeuten die de cliënt gaan volgen en begeleiden. Dat is wat we in de podcast ook doen.”

De Enschedese werd ook geraakt tijdens de gesprekken met de zorgverleners. “Ik vond het pittig om te horen wat voor heftige situaties de medewerkers meemaken. Zij kunnen hier namelijk ook hulp voor krijgen. Ook willen cliënten soms niet geholpen worden, maar blijven de hulpverleners zich inzetten. Dat vond ik erg mooi om te zien.”

De eerste aflevering van de podcast verscheen op 1 mei. Nieuwe afleveringen worden wekelijks op donderdag gepubliceerd op Spotify en Apple Podcast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.