Verkeer
Stuur appje
Zoek

Fanfareorkest De Bazuin klinkt 25 jaar na vuurwerkramp weer in Roombeek: ‘Het is fijn een stukje troost te kunnen bieden’

Ruim honderd mensen verzamelen zich deze dinsdagavond op de plek waar precies 25 jaar geleden de vuurwerkramp plaatsvond. Zittend in het gras of op een meegebracht stoeltje luistert het publiek aandachtig naar fanfareorkest De Bazuin, die de ramp door middel van een vertroostingsconcert muzikaal herdenkt, maar ook kijkt naar de toekomst. “We zijn heel blij met deze opkomst.”

Na de ramp in 2000 speelde de fanfare – die destijds een onderkomen had in het rampgebied en dus ook geraakt werd door de ramp – op verschillende plekken in Enschede om de inwoners te ondersteunen. Ook in 2023 liet het orkest zich horen voor de Jacobuskerk op de Oude Markt.

Nu, 25 jaar na dato, is het volgens de muzikanten dan ook vanzelfsprekend om een vertroostingsconcert te geven. De klassieke herdenkingsstukken als Roll of Honour en Jihlava worden afgewisseld met bekende nummers als Hallelujah, Door de Wind en We are the World. “We wilden de ramp natuurlijk herdenken, maar ook de laatste 25 jaar niet uit het oog verliezen”, vertelt dirigent van De Bazuin, Gerard Berentsen. “We laten ook de positiviteit zien die weer is opgebloeid in de wijk.”

Täkskes in de weend

Het concert wordt geopend door Bert Kuipers met de Twentse versie van het nummer Family Tree, genaamd Täkskes in de weend. Dit nummer werd oorspronkelijk door de Amerikaanse band Venice opgedragen aan de vuurwerkramp in Enschede tijdens het benefietconcert in 2000 en later vertaald naar het Twents door Ben Siemerink. “We vonden het goed passen bij dit concert.” Naast Kuipers worden de blazers en slagwerkers ook ondersteund door Gea Spiegelenberg en Flip van Willigen.

  • 20250513203622 1ce1d56e xx
    Beeld: Ernst Bergboer
  • 20250513203615 6e407266 xx
    Beeld: Ernst Bergboer
  • Herdenkingsconcert vuurwerkramp
    Beeld: Ernst Bergboer
  • 20250513203608 cb13ca4f xx
    Beeld: Ernst Bergboer
  • Herdenkingsconcert vuurwerkramp
    Beeld: Ernst Bergboer

Ook voor de muzikanten is het een beladen avond. Volgens trompet- en kornetspeler Jan Schreurs is het waardevol om op deze manier steun te betuigen. “De emotie is nu niet zo hoog, maar als ik nadenk over wat hier is gebeurd, de beelden weer zie en verhalen hoor die ik nooit eerder had gehoord, dan komen de emoties wel,” zegt hij. “En dan is het fijn om, zeker met zo’n opkomst, dit concert te kunnen geven, maar ook een stukje troost te kunnen bieden.”

De vrouw en zoon van Schreurs zitten in het publiek. Het nummer We are the World sprak hen enorm aan. “Op het moment dat er iets heftigs gebeurt zit je in rouw en verlies, maar als mensen zijn we ook veerkrachtig om het met elkaar weer op te bouwen. Dat zie je ook terug in Enschede.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.