Hengelo

Zorgen bij PVV Hengelo om verdwijnen straatverlichting langs N346

PVV Hengelo maakt zich ernstig zorgen over het verdwijnen van een groot aantal straatlantaarns in de regio. De provincie Overijssel is sinds eind vorig jaar bezig met een saneringsslag om de verlichting langs provinciale wegen te verminderen. Uit een actueel overzichtskaartje van januari blijkt dat een groot deel van de verlichting op de N346 tussen Hengelo en Delden op de nominatie staat om weggehaald te worden.

69149 straatverlichting
Zorgen bij PVV Hengelo om verdwijnen straatverlichting langs N346 © Stockfoto

Teruggefloten

In oktober vorig jaar was de saneringsoperatie al tegen het zere been van de provinciale PVV-fractie. Toen wilde de provincie onder meer op de N346 tussen Goor en Hengelo een flink aantal lichtmasten verwijderen langs het Twentekanaal. Een aangenomen motie dwong het provinciebestuur pas op de plaats te maken. Door een tegenvoorstel van de PVV ging het plan grotendeels niet door.

Opheldering over het saneringsoverzicht

Het saneren van straatverlichting op de N346 van Hengelo naar Delden roept vragen op: "Te zien is dat nagenoeg alle lichtmasten aan de weg van Hengelo naar Delden en vice versa worden weggehaald. We maken ons ernstig zorgen over de veiligheid van de weggebruikers als deze weg helemaal donker zou zijn," aldus de fractie.

Hoewel de provinciale wegen en straatverlichting de verantwoordelijkheid zijn van de provincie wil de PVV dat de Hengelose wethouder de telefoon pakt en opheldering vraagt over het saneringsoverzicht.

Kaartje sanering N346 verlichting provincie
De oranje rondjes geven aan welke lantaarns op de nominatie staan om gesaneerd te worden © Provincie Overijssel

De partij vindt dat het uitzetten of weghalen van deze lantaarns ten koste gaat van de veiligheid. De PVV denkt dat slimme straatverlichting een optie kan zijn of minder palen met dezelfde lichtopbrengst. Dat laatste punt heeft overigens al de aandacht. De provincie gaat alle verlichting in een deel van de lantaarnpalen vervangen door led-lampen.

Met het saneren van de straatverlichting wil de provincie de overlast voor nachtdieren en natuurgebieden verminderen. Ook het energiegebruik en onderhoudskosten moeten zo worden teruggebracht. De hele operatie kost de provincie en slordige 2 miljoen euro. De provincie Overijssel verwacht zo twee ton per jaar te kunnen besparen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.