Verkeer
Stuur appje
Zoek

Milieuorganisaties vinden Hengelo's bomenbeleid ‘achterhaald’: 'Voer kapvergunning- en herplantplicht in voor alle bomen'

250228 bomenkap woolderbeekweg9 1 TWENTE
De kastanjebomen in Tuindorp 't Lansink in betere tijden, zes karakteristieke bomen zijn - geveld door de kastanjebloedingsziekte - gekapt.
Beeld: 1twente

De stichtingen Natuur- en Milieuraad Hengelo (NMRH) en NatuurAlert Nederland vinden dat de gemeente Hengelo haar bomen onvoldoende beschermt. Volgens de milieuorganisaties schiet het bomenbeleid ernstig tekort, zeker nu klimaatverandering en biodiversiteitsverlies steeds ernstiger vormen aanneemt. De gemeente ziet echter voorlopig geen reden om de huidige regels aan te passen.

Dat zegt het college van B en W in een reactie op een zienswijze van de milieuorganisaties. Zij kwamen met aanbevelingen voor verbeteringen. In de zienswijze pleiten de stichtingen onder meer voor een vergunningplicht voor het kappen van álle bomen met een stamdiameter vanaf 20 centimeter, ongeacht of deze op privé- of gemeenteterrein staan. Nu is die grens nog 30 centimeter.

“Tuinen worden nog steeds massaal omgevormd tot buitenkamers van ‘kamerbreed’ beton.”

Ook moet er een herplantplicht komen voor elke gekapte boom en een goede registratie van bomenkap, zodat een betere controle op compensatie (herplant) mogelijk wordt. De milieuorganisaties vinden het behoud van grotere bomen een belangrijk eerste uitgangspunt voor de actualisering van het boombeleid. "Grote bomen zorgen voor hittereductie in de zomer, waterberging bij stortbuien, CO2-opslag en dragen bij aan het behoud van biodiversiteit."

Verstening particuliere tuinen

Daarnaast hekelen de NMRH en NatuurAlert Nederland de ‘verstening’ van particuliere tuinen: "Tuinen worden nog steeds massaal omgevormd tot buitenkamers van ‘kamerbreed’ beton." De organisaties pleiten ook voor strengere regels bij nieuwbouw, zodat er duidelijke grenzen komen aan hoeveel tuinoppervlak bebouwd of bestraat mag worden.

Bedrijventerreinen

Verder moet vergroening van bedrijventerreinen aandacht krijgen. "Bedrijventerreinen zijn erg onaantrekkelijk en weinig duurzaam. Daar kan verandering in worden gebracht door onder meer compensatie in de vorm van kwalitatief hoogwaardige groene zones met grotere bomen en het dooraderen van de ‘steen- en staalwoestijn’ met groene verbindingszones en groene verblijfsruimten voor werkenden."

Er is tevredenheid over vergroening van het marktplein, maar dat zou op andere pleinen en straten binnen de bebouwde kom ook zo gedaan moeten worden, aldus de twee organisaties.

Kastanjers tuindorp t lansink gekapt
Lees ook
Zes historische kastanjes Tuindorp 't Lansink overleven ziekte niet en worden gekapt

De gemeente Hengelo zegt 'het belang van kwalitatief en kwantitatief en hoogwaardig groen erg groot te vinden', maar ziet ondanks de bezwaren van de twee milieuorganisaties geen aanleiding voor een koerswijziging of het aanpassen van de huidige regels. Volgens het college is de bomenverordening uit 2018 juist succesvol en heeft het een wezenlijke bijdrage geleverd aan de gewenste deregulering, bleek uit een evaluatie in 2019:

‘Het aantal kapvergunningen is in de eerste anderhalf jaar na vaststelling afgenomen met ruim 62%. Daarbij zijn er geen signalen dat de deregulering heeft geleid tot een vermindering van de groene uitstraling van de stad. Ook het aantal gemeentelijke geregistreerde bomen groeit nog steeds.’

Meer bomen

Uit cijfers blijkt dat het aantal geregistreerde gemeentelijke bomen is gestegen van 36.357 in 2018 naar 37.961 in 2025. Ook biedt de huidige regelgeving 'een redelijk goede bescherming' voor bomen die onder de verordening vallen, is de conclusie uit het rapport van de Hengelose Rekenkamer (2023).

Rapport Rekenkamer: ‘Zuinig met regels, zuinig op bomen? Bomenverordening en Groencompensatiefonds in de gemeente Hengelo’ (PDF)

Groene Koers Hengelo

Met de aanbevelingen uit het Rekenkamerrapport is de gemeente aan de slag gegaan. Zo krijgen bomen een prominente plek in het nog op te stellen plan Groene Koers Hengelo, waarmee in 2025 een begin is gemaakt. Ook controleert de gemeente inmiddels beter op herplantverplichtingen. Inmiddels is de binnenstad aanzienlijk vergroend, maar desondanks blijven milieuorganisaties aandringen op een steviger, toekomstbestendiger beleid.

231013 nk tegelwippen 3
Lees ook
Hengelo wipt de meeste tegels van Twente en pakt landelijke derde plek middelgrote gemeenten

Dialoog over vergroening

Toch schuift de gemeente de kritiek niet volledig terzijde. Bij maken van het plan Groene Koers Hengelo, komt er binnenkort een bijeenkomst met lokale belanghebbenden, waaronder ook de NMRH. Tijdens die sessie kunnen de groene organisaties al hun wensen en zorgen opnieuw op tafel leggen.

Omgevingsplan

Met het plan Groene Koers Hengelo wil de stad een nieuwe stap zetten richting een groenere stad. Verschillende onderdelen uit dit plan worden gebruikt als input voor verschillende omgevingsprogramma’s.

Op dinsdag 15 april jl heeft de Natuur- en Milieubeleid Hengelo ingesproken tijdens een politieke markt over de Omgevingsvisie Stedelijk Hengelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.