Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Huurprijzen gaan in Twente toch omhoog

459670 enschede 2

Ondanks de coronacrisis en een oproep de huren te bevriezen gaat bij veel mensen per 1 juli de huur omhoog. De huurstijgingen zijn wel gematigder dan voorheen, melden verhuurders.

Rick Plantinga | Tubantia

SP, GroenLinks, PvdA en PVV riepen vorige maand landelijk op de huren te bevriezen. Van veel huurders zullen de inkomsten dalen, verwachten zij. Minister Kajsa Ollongren hield het bij een moreel appel aan de verhuurders om rekening te houden met de economische gevolgen van de coronacrisis voor huurders. Wel werd er met de verhuurders afgesproken geen huisuitzettingen te doen als mensen door corona financieel in de problemen zijn gekomen.

Inflatie

De vijftien Twentse corporaties die zijn aangesloten bij WoOn Twente verhogen de huur vanaf 1 juli gemiddeld met 2,6 procent. Gezamenlijk beheren zij de woningen van 80.000 huishoudens in dorpen en steden in de regio. De huurstijging is gelijk aan de inflatie van eind 2019, en dus volgen zij het sociaal huurakkoord. Volgens het akkoord, dat dit jaar ingaat, moet de huurstijging gelijk zijn aan de inflatie. Voorheen was dat 1 procent.

WoOn Twente heeft niet gekozen voor een generieke regeling waarbij de huur voor iedereen niet zou stijgen, maar roept de mensen die moeite hebben om de huur te betalen op zich te melden. "Mogelijk kunnen wij de huur verlagen of een gedeelte kwijtschelden", zegt Dick Mol, voorzitter van WoOn Twente en directeur van WBO Wonen in Oldenzaal. Tot nu toe heeft minder dan 1 procent van de 80.000 huishoudens zich gemeld, gelijk aan de tijden voor corona.

Meldpunt
"Beter dan niets", zegt het Enschedese SP-raadslid Annelies Futselaar over de regeling. "Maar waarom moet je het zover laten komen dat mensen eerst in de problemen zitten voordat je in actie komt?"

Volgens de SP in Enschede hebben meer mensen dan voorheen moeite de huur te betalen. De laatste weken kreeg de partij signalen van forse stijgingen, zelfs van boven de 5 procent. Om het probleem in kaart te brengen, en uiteindelijk gezamenlijk op te trekken, begon zij een meldpunt, dat gisteren de lucht inging. 73 mensen deden via een andere weg al melding bij de SP.

Maatwerk
Mol van WoOn Twente zegt dat zij de huren wel móét laten stijgen, om onder meer het onderhoud en de verduurzaming van de huizen te kunnen betalen. "Als minder dan 1 procent van de huurders de huur niet meer kan betalen, dan moet je geen maatregelen nemen voor 100 procent van de mensen, maar maatwerk leveren."

Futselaar wil dat het kabinet financiële ruimte maakt voor de corporaties door niet langer de verhuurdersheffing op te leggen. Eerder zei ook Mol dat de 60 miljoen verhuurdersheffing die jaarlijks vanuit Twente naar het Rijk gaat beter kan worden gebruikt om huizen te bouwen en verduurzamen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: carlo ter Ellen DTCT
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.