Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Musea weer open, onder strikte voorwaarden

459746 HKEB8867

De poorten hebben twee-en-een-halve maand op slot gezeten, per 1 juni gaan ze weer open. Rijksmuseum Twenthe en de Museumfabriek kunnen weer laten zien wat ze in huis hebben. Aan maximaal driehonderd mensen tegelijk, voor het Rijks. En zo gelden er meer regels.

Ernst Bergboer | 1Twente

Wilma Tempelman, woordvoerder van de Enschedese Musea, wees er in 1TwenteVandaag op dat er nog een klein voorbehoud gemaakt moet worden: Volgende week dinsdag wordt definitief bekend of we weer open kunnen, maar we gaan er wel van uit.

Online tickets
Behalve de voorspelbare routing die beide musea in voorbereiding hebben, is de belangrijkste maatregel dat bezoekers vooraf online een ticket moeten bestellen. Dat is ook een voorwaarde , vertelde Tempelman. Dan krijg je een tijdslot van tien minuten toegewezen waarop je binnen moet zijn. Op die manier kunnen we precies bepalen hoeveel mensen er wanneer in de musea zijn.

Tien vierkante meter
Tien vierkante meter per bezoeker, dat is de norm. Misschien is dat wel het eerste praktische voorbeeld van hoe de anderhalvemetermaatschappij eruit gaat zien. Reken maar na: anderhalve meter rondom, dan sta je in een vierkant van drie bij drie meter. Negen vierkante meter. Met een beetje extra rekent het een stuk makkelijker. Rijksmuseum Twenthe kan dan op het vloeroppervlak van haar expositieruimtes een kleine driehonderd mensen bergen, volgens Tempelman. Museumkaarthouders moeten ook online boeken. Tempelman: Die kopen dan een gratis ticket, eigenlijk een tijdlot.

Rustig genieten
Het is niet zo dat er om de tien minuten een belletje klinkt om door te schuiven naar het volgende schilderij. Nee , lachte Tempelman. Bezoekers kunnen gewoon rustig genieten van kunst. Anders gezegd: van die driehonderd bezoekers wordt verwacht dat ze zelf zo verstandig zijn om anderhalve meter afstand van elkaar te houden en zich te verspreiden over de zalen.

Binnentuin verbouwd
De Enschedese musea hebben in de afgelopen weken veel onderhoudswerkzaamheden verricht. En de binnentuin van het Rijksmuseum is helemaal verbouwd , vulde Tempelman aan. De expositie Picasso en Matisse - Beauty is a Line is verlengd tot 3 september.

Het hele gesprek met Wilma Tempelman vind je hieronder.

Beeld: Ernst Bergboer
Enschedese musea weer open, Wilma Tempelman vertelt wat dat betekent.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.