Enschede

VIDEO | “Zoveel mensen die de rotzooi zo ontzettend beu zijn”

Raadslid Mart van Lagen (CDA) stelde burgemeester en wethouders een trits vragen over afvaloverlast in heel de stad. Niet bepaald voor het eerst in de afgelopen jaren.

460037 HKEB8954
Ernst Bergboer | 1Twente

âMensen zijn die rotzooi ontzettend beu en vagen de politiek of er niet iets aan gedaan kan wordenâ, aldus Van Lagen. Dat het op verschillende plekken te vaak teveel de spuigaten uitloopt, is geen nieuws. Collegaâs Coen en Henk namen nog maar eens poolshoogte en stelden andermaal vast dat er fors meer troep op straat en in perken ligt dan wenselijk is. Maar hoe groot is het probleem nou echt? Dat is nou precies wat Van Lagen wil weten.

Problemen groter na invoering afvalscheiding
Het raadslid stelt vast dat de problemen groter zijn geworden na de invoering van DIFTAR, het systeem dat de gemeente invoerde om over te gaan tot het gescheiden inzamelen van afval. âJe ziet wel een verband, ja. Sinds de invoering van DIFTAR komt het vraagstuk ook steeds vaker terug in de raad.â

Van Lagen verwijst bijvoorbeeld naar de aangepaste tarieven sinds die invoering. âHet aantal kiloâs dat je gratis kunt storten is verlaagd, je moet vijfentwintig Euro voorrijkosten betalen als je laat ophalen.â Het idee: wie goed scheidt, betaalt minder, wie dat niet doet meer.

Gedragsverandering
Maar is die gedragsverandering niet te hoog gegrepen? Wordt er niet teveel van inwoners verwacht? âDIFTAR is op zich goed ingevoerdâ, vindt Van Lagen. âWij willen precies weten hoe graag het probleem is, hoeveel meldingen van overlast er zijn, waar die worden gedaan, wat er nu al gebeurt. En dan zien wat er gebeuren moet om de overlast terug te dringen.â

Van Laag denkt aan de inzet van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld. âDie kunnen helpen bij voorlichting of opruimen. Je krijgt iets van de overheid, dan kun je iets goeds terugdoen.â

Het hele gesprek met Mart van Lagen terugkijken? Dat kan hieronder. Op onze website vind je veel meer fragmenten en de complete uitzendingen van 1TWenteVandaag.
Ook 1Twente-verslaggevers Coen Krukkert en Henk gingen op zoek naar afval in de straten van Enschede. Bekijk de video hieronder.

Beeld: Ernst Bergboer
Mart van Lagen wil weten hoe hoog de Enschedese afvalberg op straat is.
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.