Enschede

VIDEO | Gezocht: 750 Enschedeërs die geld willen verdienen met hun cv-installatie

Stichting Pioneering reikt Enschedeërs slimme mogelijkheden aan om geld te besparen op hun energieverbruik. Alle kleine beetjes helpen, en wij helpen mee is zoân beetje het credo van Pioneering. Gezocht: 750 Enschedeërs die geld willen verdienen met duurzame maatregelen.

460405 HKEB9115
De eerste maatregel âDe eerste stapâ staat op stapel. Pioneering zoekt 750 Enschedeërs die hun verwarmingsinstallatie optimaal ingeregeld willen hebben. Veelal stroomt er teveel water door de cv-installatie. Dat is niet efficiënt en zorgt voor verspilling van gas.

âDie watertoevoer kun je heel goed regelen. Als dat gebeurt, vermindert je energieverbruik met 10 tot 20 procent. Eigenlijk is het heel eenvoudig om dat te doenâ, aldus projectleider Joke Bults van Pioneering.

Gratis
Normaalgesproken kost dat inregelen per woning tussen de 400 en 600 euro. Voor de uitverkoren 750 Enschedeërs is het inregelen gratis. Voorwaarde is wel dat Pioneering inzicht krijgt in het verbruik van de woningen, zodat het effect van de ingreep gemeten kan worden.

Saxion voert het onderzoek uit en studenten van de Universiteit Twente en Saxion gaan samen met installateurs de radiatoren en cv-installaties inregelen.

Aanmelding
Inwoners van Enschede die een eigen woning hebben en mee willen doen, kunnen zich melden bij Stichting Pioneering via de site Pioneering.nl

Wel even een fotootje meesturen van een radiator, zodat gekeken kan worden of de installatie geschikt is om in te regelen.

Zie hieronder het interview met Joke Bults met daarbij een video met een uitleg over het zogeheten âwaterzijdig inregelen van de verwarmingsinstallatie.

Het item werd deze week uitgezonden in het live-programma 1Twente Vandaag dat dagelijks van 16.00 tot 17.00 uur wordt uitgezonden op de site van 1Twente en de kanalen van de omroep op YouTube en Facebook.

Foto: Ernst Bergboer

Foto-onderschrift: Joke Bults legt uit wat het waterzijdig inregelen van verwarmingsinstallaties voor de Enschedeërs betekent.
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.