Enschede
Video

GameShop Twente vrolijkt de stad op met graffiti

Marcel Koppenberg, eigenaar van GameShop Twente, plaatste vrijdag 29 januari een post op Facebook over zijn winkel. En die ging viraal. Hij deed een oproep naar graffiti-artiesten, om zijn dichtgetimmerde winkel op te fleuren. Hij plaatste planken voor de ramen als maatregel tegen te rellen. Met meer dan 800 reacties op zijn Facebook-post werden de muren in een mum van tijd met graffiti versierd.

Graffiti

Om het toch wat mooier en vrolijker te maken, kwam Roxanne van Kammen, leiding Marketing en Communicatie, met het idee van de graffiti-kunst en deed een oproep op Facebook. Na meerdere honderd reacties, had de winkel de komende dag al een aantal graffiti-artiesten over de vloer.

Geen willekeur

De graffiti die op de muren is gespoten, is niet willekeurig gedaan. Eigenaar Koppenberg vertelt dat de verschillende plaatjes met elkaar te maken hebben. Daarnaast zijn de kunstwerken natuurlijk allemaal game-gerelateerd.

Wat vinden voorbijgangers ervan?

Enschedeër Mischa haalde zondag een koffie to-go in de binnenstad toen zijn oog op de graffiti-artiesten viel. Volgens hem leek het door de dichtgetimmerde etalage eerst alsof het slecht met de winkel gaat; alsof hij failliet is. Maar door de kleurrijke kunst ziet het er nu een stuk vrolijker uit. “Ze hadden de etalage misschien wat eerder dicht kunnen timmeren, want de rellen zijn al geweest,” merkt Mischa op als hij maandag het tafereel nog eens bekijkt. “Wel begrijp ik de zorgen van ondernemers. Het kan maar zo zijn dat er nog meer rellen zullen plaatsvinden.” De geur van verse koffie is helaas van korte duur voor Mischa. De graffiti stinkt volgens hem behoorlijk.

icon_main_quote_red_glyph

We zijn speciaal even naar het centrum gewandeld om te kijken

Enschedees koppel

De kunst komt die maandag bij meer mensen onder de aandacht. Voorbijganger Gerdina is blij met het initiatief. Ze baalt van de rellen en hoopt dat dit soort voorzorgmaatregelen een volgende rel zullen voorkomen.

Studente Sammie woont in het centrum en heeft veel meegekregen van de rellen: “Ik zat nietsvermoedend televisie te kijken thuis toen ik geschreeuw hoorde buiten. Het was heel eng. Ik had geen idee wat er gebeurde.” Ze begrijpt de angst van ondernemers goed.

Ook een Enschedees koppel maakt enthousiast foto’s van het kleurrijke geheel. Ze zagen de actie eerder in de krant: “We zijn speciaal even naar het centrum gewandeld om te kijken. Heel mooi hoe die negatieve rellen zijn omgezet in iets positiefs.”

Opslag

De artiesten die hieraan mee hebben gewerkt vragen geen geld voor hun kunst. Toch krijgen de artiesten Ray Nijhuis, Joelle van der Mull, Alwin Koers, Guus Hinrichs, Wesley Kempees, Martijn (mrtn.tain) en Bram Terhurne hierdoor naamsbekendheid.

Maar wat gaat er nou gebeuren als de winkel weer opengaat? "De planken worden straks voorzichtig eraf gehaald en GameShop Twente gaat de kunstwerken opslaan", aldus Koppenberg.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.