Enschede

Drukke Oosterstraat in Enschede wordt omgetoverd tot fietsstraat

De Oosterstraat, een drukke verkeersader in de stad, wordt de komende maanden omgebouwd tot fietsstraat. De werkzaamheden zijn door onvoorziene omstandigheden wat vertraagd waardoor de gedeeltelijke afsluiting van de straat deze zomer voor overlast kan zorgen.

460566 oosterstraat
Erwin Waanders | Tubantia

Het wordt even doorbijten voor bewoners en gebruikers van de Oosterstraat. In fases zal het wegvak vervangen worden door een nieuwe fietsstraat. Aannemersbedrijf BAM is gisteren begonnen met de werkzaamheden. Die gaan mede door de bouwvakvakantie waarin het werk stilligt tot medio september duren. Voor aanwonenden zal het tot geluidsoverlast leiden. Ook parkeren bij de eigen woning zal tijdelijk niet mogelijk zijn.

Auto te gast
De Oosterstraat en Ribbeltsweg tot aan de Singel worden heringericht als fietsstraat. Hierbij blijft de weg wel bereikbaar voor autoâs, maar is deze er âte gastâ. Daarmee wordt de straat een onderdeel van fietssnelweg F35. Het opbreken van de straat biedt de gemeente gelijktijdig de mogelijkheid noodzakelijk onderhoud te verrichten aan kabels en leidingen.

Fasen

Na afronding van elke fase is het betreffende deel weer toegankelijk voor het verkeer. In fase 1 wordt vanaf maandag 25 mei gewerkt aan de Oosterstraat tussen de ingang van het Oosterpoortterrein en de Ribbeltsweg. In fase 2 wordt tot het begin van de bouwvakvakantie op 18 juli gewerkt aan de Oosterstraat tussen de Oldenzaalsestraat en het Oosterpoortterrein. Van 18 juli tot 9 augustus ligt het werk stil vanwege de vakantie.

Bereikbaar blijven

Het weggedeelte tussen de Oldenzaalsestraat en het Oosterpoortterrein wordt vanaf 10 augustus klaargemaakt en daarna gaat de aannemer verder met de Ribbeltsweg binnen de Singel en het fietspad onder de Edo Bergsmabrug. Woningen en bedrijven zullen gedurende de werkzaamheden bereikbaar blijven.

Te voet
Tijdens de werkzaamheden is de Oosterstraat en een het deel van de Ribbeltsweg binnen de Singel afgesloten voor het verkeer. Alle woningen blijven te voet bereikbaar. Fietsers wordt verzocht met de fiets aan de hand de stoep te nemen. Het Oosterpoortterrein blijft tijdens de werkzaamheden altijd bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer.

Snelle fietsverbinding
Fietssnelweg F35 is een snelle fietsverbinding van in totaal 62 kilometer tussen Nijverdal en de Duitse grens met zijtakken van Almelo naar Vriezenveen en van Enschede naar Oldenzaal. Samen met de betrokken gemeenten realiseert de provincie Overijssel dit fietspad. Met de aanleg van het deel in de Oosterstraat komt de aansluiting met Duitsland ook weer dichterbij. Het doel hiervan is om Enschede via de F35 een snelle fietsverbinding met Gronau en Ochtrup te bezorgen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Emiel Muijderman
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.