Enschede
Video

Beschermd of niet: monumentale beuken in ’t Zwik leggen ’t loodje

Het lijkt in ’t Zwik op een aflevering van De Rijdende rechter. De zaak: de kap van drie ‘monumentale’ beuken. De partijen: de bewoner die wil kappen en een aantal buurtbewoners die vinden dat de bomen onlosmakelijk onderdeel van ’t Zwik zijn. De rechter: wethouder Jürgen van Houdt. De Uitspraak: de bomen mogen om en dat gebeurt zaterdagmorgen.

Zwiksbos

Er helpt geen lieve moeder aan. Een grote kraan, houthakkers met kettingzagen rukken zaterdagmorgen uit om drie beuken uit een tuin in de Van Kolstraat te verwijderen. Een paar uur is genoeg om de monumentale bomen, overblijfselen van het oorspronkelijk hier gelegen Zwiksbos, te rooien.

Wat Yvon van Leeuwen met omringende buurtbewoners ook vooraf probeert, het lukt niet de kap tegen te houden. Acht buren wijzen de gemeente erop dat de bomen beschermd zijn, omdat ze deel uitmaken van het Zwiksbos uit 1835 en de beuken daarom horen bij het cultureel erfgoed. "Er staan nog twintig tot dertig bomen uit die tijd."

DSCF2430
De kettingzaag gaat er onherroepelijk in. Drie beuken worden uit de tuin verwijderd. © Henk ten Harkel

Collectief bezit

Volgens de bezwaarmakers vertelt de boomgroep aan de Van Kolstraat, Cort van der Lindenlaan en Thorbeckelaan het verhaal van het bos dat ooit bij villa Het Zwik lag. “Dit restant van het Zwiksbos is gezichtsbepalend voor de buurt en collectief bezit”, schrijven ze aan de Commissie Beroep- en Bezwaarschriften.

Daarbij is geen deugdelijk onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten, aldus de buurtbewoners.

Bomenkap 't Zwik
In de Van Kolstraat liggen de overblijfselen van de beuken. Die worden aan mootjes gezaagd. © Henk ten Harkel

Onveilig

De bewoonster van het huis aan de Van Kolstraat heeft geen behoefte aan een reactie. “Vraag maar aan de wethouder”, zegt ze. En die stuurde een dag voordat de bomen sneuvelen een memo aan Van Leeuwen met de mededeling dat de drie beuken niet beschermenswaardig zijn, schade aan de woning toebrengen en zorgen voor onveiligheid voor de directe omgeving.

“De familie heeft gegronde redenen voor het kappen van de bomen. Na de kap wil de gemeente er met hen voor zorgen dat er serieuze bomen worden hergeplant. Ik besef dat het niet de boodschap is die je had willen krijgen”, aldus de wethouder.

Dat klopt: Van Leeuwen reageert terug. “Een zeer slecht en discutabel besluit. Er zou een procedure worden doorlopen, wij kunnen dan bezwaar aantekenen. Dit recht wordt ons ontnomen. In de zomer is door een boomexpert geconstateerd dat de bomen gezond zijn, is mij verteld.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.