Enschede

VIDEO | Alsof de poort van een pretpark opengaat

Het mag! Na bijna drie maanden stond er weer meubilair op de terrassen van de Enschedese Oude Markt. Rond kwart voor twaalf vormden zich de eerste rijtjes. âIk werd er even emotioneel vanâ, zei een bedrijfsleider die we interviewden.

460940 HKEB9238
Ernst Bergboer | 1Twente

Stervensdruk is het niet meteen, maar de Oude Markt staat evengoed behoorlijk vol. Met mensen die deze eerste gelegenheid om weer een terrasje te kunnen pikken te baat nemen. In aanloop naar het middaguur - klokslag twaalf mogen de terrassen open - hangt er zelfs even een verwachtingsvolle spanning, alsof het wachten is tot de poort van het pretpark opengaat

Triage in de horeca
Bij de meeste terrassen moet je daadwerkelijk door een poortje. De triage heeft ook de horeca bereikt. Een medewerker stelt je een paar gezondheidsvragen - of je gezond bent, niet neusverkouden; of je de laatste weken nog in aanraking bent geweest met iemand die corona heeft; van dat werk - voor je verder mag.

Dat lijkt al gauw niet meer per se nodig. âHoeft niet meer, hoor ik netâ, roept de bedrijfsleider van café-restaurant Fabels naar de serveerster achter de ingangsbalie. âLaat mensen de regels lezen, als ze dat begrijpen, mogen ze door.â Bij Moeke staan geen linten of hekjes. Er hoeft ook niet gereserveerd te worden. De regels zijn hetzelfde: maximaal twee mensen aan een tafel, anderhalve meter afstand en geen enge dingen onder de leden. âIk zet liever een extra personeelslid buiten. Die stapt op mensen af en vraagt. Wel een triage dus, maar ik geloof dat wij de enige zijn die het zo doen.â

Heropening is een feestje
Alle terrassen zijn een stuk de Oude Markt opgeschoven. Of, waar dat niet kan, zijwaarts uitgebreid. Na wat rondvragen schatten we dat de capaciteit ruwweg de helft is van normaal. Maar dat lijkt de pret niet te drukken. De meeste cafés hebben flink wat personeel opgeroepen - deels anticiperend op drukte, maar ook omdat de heropening een feestje is dat ze graag gezamenlijk vieren.

En, eerlijk is eerlijk, op een stralende dag als deze is een gevulde Oude Markt ook een feestje.

Kijk hieronder naar de reportage die we vanochtend op en rond de Oude Markt maakten.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Serveersters van OâHara maken alvast een vreugdesprongetje op een nog leeg terras
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.