Enschede

Twents Sheltersuit komt tijdelijk met zomers ‘daklozenpak’

Het Enschedese Sheltersuit maakte naam met een vier seizoenen-jas annex slaapzak voor daklozen. De organisatie komt nu in Nederland tijdelijk met een zomerse variant voor thuislozen, de Shelterbag. Begin juli moet die beschikbaar zijn.

461121 782696
Lucien Baard | Tubantia

De Shelterbag is een uitrolbare tas, met daarin een matje, een slaapzak met capuchon waar omheen een kleine tent is geritst. Dit luchtige pak beschermt uitstekend tegen weer en wind en is bedoeld voor gebruik tijdens de Nederlandse zomer of in een warm klimaat.

âPrachtig dat we deze zomervariant nu ook hier hebben voor mensen zonder een dak boven hun hoofdâ, zegt Fadi Skif. De gevluchte Syriër is chef van het Enschedese naaiatelier en moest tijdens zijn gevaarlijke reis richting Europa zelf regelmatig in de buitenlucht slapen.

Meer mensen op straat

Normaal gesproken wordt de Shelterbag alleen gemaakt in het warme Zuid-Afrika waar de Sheltersuit Foundation ook actief is. Maar nu dus ook in Nederland. Dit omdat daklozen in ons land nu minder gebruik kunnen maken van de opvangcentrra vanwege de coronacrisis. Het gevolg is dat meer mensen de nacht op straat doorbrengen.

De organistie dat het vooral moet hebben van donaties kreeg woensdag een mooi steuntje in de rug. Het Oranje Fonds schenkt Sheltersuit 19.000 euro.

In het atelier in Enschede werken veelal voormalige vluchtelingen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. archieffoto: Frans Nikkels
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.