Enschede

Twaalf Enschedese scholen krijgen komende jaren metamorfose van maar liefst 55 miljoen euro

Bij twaalf scholen gaat de komende jaren de schop de grond in voor nieuwbouw of een renovatie. Zo komen er kindcentra waar onderwijs en opvang hand in hand gaan en wordt Het Bonhoeffer College aan de van der Waalslaan verbouwd. Het zijn onderdelen van een huisvestingsplan tot 2055 voor het onderwijs in Enschede.

461155 school 4772562 1920
Teun Staal | Tubantia

Scholen met een jaren 60-uitstraling die grondig worden aangepakt: Enschede staat voor een megaoperatie. Vele tientallen gebouwen worden tot 2055 gerenoveerd of vervangen. De eerste ronde vergt alleen al 55 miljoen euro.

Plannen 35 jaarDe (ver)nieuwbouwplannen staan in een huisvestingsplan van 66 paginaâs waarin voor de komende 35 jaar staat beschreven welk schoolgebouw wanneer wordt verbouwd en verduurzaamd. De bouwplannen bestaan stuk voor stuk uit miljoenenprojecten waarvan de eerste vanaf 2021 vorm moeten krijgen. Enschede staat daarmee voor een inhaalslag, omdat vanaf 2015 door rijksbezuinigingen geen cent mocht worden uitgegeven aan renovatie of nieuwbouw van de gedateerde accommodaties.

Nog geen tekeningen Bij de in de periode 2021- 2025 aan te pakken locaties zijn bijna twintig scholen (basis- en voortgezet onderwijs) betrokken. In beton gegoten zijn de plannen nog niet: het huisvestingsplan voorziet op dit moment nog niet in concrete bouwtekeningen. âWe kunnen in de uitwerking nog dingen veranderenâ, zegt directielid Jan van Schilt van het Bonhoeffer College. Hij is namens het voortgezet onderwijs bij de plannen betrokken.

CoronaDaarin valt (nog) niets te lezen over de coronaontwikkelingen. Van Schilt: âDe kennis die we als scholen de laatste tijd door het coronavirus hebben opgedaan over het onderwijs op afstand is nog niet in de plannen verwerkt.â Marcel Poppink van Consent, een onderwijskoepel voor het basisonderwijs, zegt: âHet is nu nog niet te zeggen hoe we de combinatie van fysiek en afstandsonderwijs vormgeven. Maar de ervaringen gebruiken we zeker.â

Leegstand
De lijst van aan te pakken scholen is tot stand gekomen door een advies van het bureau HEVO. Daarbij is onder meer rekening gehouden met de staat van de gebouwen, de demografische ontwikkelingen in de wijken en de huidige leegstand van zoân zeventig schoollokalen in de stad. âMaar dat wil niet zeggen dat er minder vierkante meters voor terugkomenâ, zegt Van Schilt. âBij de plannen gaan we ook uit van de veranderingen in het onderwijs. Die vragen vaak om ruimere lokalen.â Poppink: âHet onderwijs is van oudsher aanbodgericht, maar tegenwoordig gaan we veel meer uit van de talenten van het kind. Daar proberen we bij de plannen rekening mee te houden.â

Bij de plannen voor 2021-2025 zijn de volgende scholen betrokken: IKC Universum (combinatie basisonderwijs en opvang in Twekkelerveld met de scholen Zevenster, Paulus en Twekkeleveld). IKC Jump (Helmerhoek, met Willem van Oranje, Jonge Helden en Sterrenborgh). Willem Wilmink, De Kiem en Prinseschool Daalweg. Vervanging Noorderkroon en Innova, renovatie Bonhoeffer College van der Waalslaan. Bij vervanging op een nieuwe plek moeten de exacte locaties nog worden bepaald.

In voorbereiding is nieuwbouw of renovatie van: Fontein, Greijdanus, Al-Ummah, Onderwijscentrum Het Roessingh en Het Stedelijk Lyceum Kottenpark.

Kosten 2021-2025: 55 miljoen, schoolbesturen nemen 8,5 procent voor hun rekening. Bijdrage scholen alleen voor duurzaamheidsmaatregelen (zonnepanelen, isolatie). Scholen mogen niet zelf investeren in stenen.


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Pixabay
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.