Enschede

Minister Van Nieuwenhuizen: ‘Extra geld voor het droogteprobleem in Twente en Achterhoek’

De droogteproblemen in Twente en de Achterhoek hebben politiek Den Haag bereikt. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) stelt extra geld beschikbaar voor de aanpak van de droogte in Oost-Nederland. Dat zei ze vanmorgen bij een bezoek aan het natuurgebied Springendal in Hezingen.

461200 vechtstromen
Rick Plantinga | Tubantia

De zomers van 2018 en 2019 waren droog en ook de zomer van 2020 dreigt dat te worden. Omdat Twente en de Achterhoek op hoge zandgronden liggen en tot de droogste gebieden van Nederland behoren zijn specifieke maatregelen nodig om de gevolgen van langdurige droogte en een watertekort te beperken. Het water moet beter worden aangevoerd uit het IJsselmeer, het water moet langer worden vastgehouden en er moet zuiniger met water worden omgesprongen.

Schep bovenop
Het ministerie heeft al een nationaal programma opgezet, maar daar moet nog een âschep bovenopâ, aldus minister Van Nieuwenhuizen. Landelijk wil de minister 100 miljoen euro extra vrijmaken om Nederland beter te bewapenen tegen de droogte, daarmee komt het totale bedrag dat Rijk, waterschappen en provincies uittrekken voor de droogtebestrijding op 800 miljoen euro. In Oost-Nederland wordt het geld onder meer gebruikt voor de aanleg van natuur, het omzetten van naaldbossen naar loofbossen en sloten en greppels dempen of afsluitbaar maken.

Dreigend watertekort
Momenteel kampt Nederland met een âdreigend watertekortâ. âEen paar dagen regen gaat dit niet oplossenâ, zei de minister in Hezingen. âEr moeten structureel dingen veranderen, ook bij de mensen thuis.â Het belangrijkste is het regenwater zo lang mogelijk vast te houden. âWe zijn in Nederland kampioen water afvoeren, maar moeten nu ook kampioen water vasthouden wordenâ, aldus Van Nieuwenhuizen. Dit kan onder meer door sloten en beken te verdiepen en te verbreden, maar ook door kleine aanpassingen thuis. âAls mensen thuis een paar tegels uit de tuin halen en daar planten voor terug poten, dan stroomt al het water niet meteen het riool in.â

De minister werd donderdagmorgen in het Springendal rondgeleid door Stefan Kuks, de watergraaf van het Waterschap Vechtstromen. Volgens hem moet ook bij het waterverbruik worden omgeschakeld naar âhet nieuwe normaalâ. Kuks: âWe hebben in Twente een watertekort dat alleen maar groter wordt. Wij kunnen misschien niet meer alles blijven doen.â Als voorbeeld noemde hij de bloemen- en bomenteelt, sectoren waar het waterverbruik erg hoog ligt.

Rigoureuze maatregelen
Mocht het neerslagtekort aanhouden dan zijn ook op korte termijn rigoureuze maatregelen noodzakelijk. âHet kan zijn dat boeren bijvoorbeeld niet meer alle gewassen mogen beregenenâ, aldus de minister. Ook wees ze op de verantwoordelijkheid van iedereen om zuinig met water om te gaan. âBesproei niet de hele dag je gazon en bestraat niet je hele voortuin. Uiteindelijk wordt iedereen treurig van een mooie oude boom die afsterft door de droogte.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Waterschap Vechtstromen
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.