Enschede

Demonstratie Black Lives Matter in Enschede met maximaal 500 demonstranten

De antiracismedemonstratie Black Lives Matter in Enschede kan vrijdag doorgaan als er niet meer dan 500 mensen op af komen. Als er zich vrijdagmiddag om vier uur al meer dan 500 demonstranten in Enschede hebben verzameld, gaat het alsnog niet door.

461202 871972
Gerben Kuitert | Tubantia

Zo is het donderdag afgesproken met initiatiefnemers Sterre Ziel (23) en Lunadia Pereira Fernandes (20) uit Hengelo. âWe gaan strikt toezien op handhaving van de anderhalve meter afstand tussen de deelnemers en hebben afspraken gemaakt over geluidsniveauâs. En als er te veel demonstranten zijn, gaat het helemaal niet door. We willen niet hetzelfde gedonder als elders is gebeurdâ, aldus Ton Kamp, woordvoerder van burgemeester Onno van Veldhuizen.

Markeringen aanbrengen
De initiatiefneemsters kunnen zich vinden in de strakke afspraken. âWe gaan markeringen op de straat van het Van Heekplein aanbrengen waar iedereen kan staan en roepen mensen op om niet van ver naar Enschede te komenâ, zegt Lundia Pereira Fernandes.

Livestreams
De demonstratie is vrijdag vanaf 17.00 uur tot 18.30 uur op het Van Heekplein. Om een te grote toeloop te voorkomen, wordt de demonstratie ook via een livestream op Facebook en Instagram uitgezonden, vertelt Sterre Ziel. Donderdagavond hadden 308 mensen via Facebook aangekondigd naar Enschede te komen. De demonstraties in Nederland zijn het gevolg van de dood van de Amerikaan George Floyd, die stikte doordat een politieman langdurig met diens knie zijn keel dichtdrukte.

Uit de hand gelopen
De afgelopen dagen liepen twee demonstraties tegen racisme uit de hand. Op De Dam in Amsterdam waren er zondag veel te veel mensen, waardoor burgemeester Femke Halsema nu onder vuur ligt. In Rotterdam werd de demonstratie woensdag vanwege de grote toeloop voortijdig afgebroken, maar in Den Haag verliep het wel goed.

Bij moskee mocht het niet
Burgmeester Van Veldhuizen neemt nu een ander standpunt in dan hij in april deed toen de actiegroep Rechts in Verzet (RIV) tegen de eerste gebedsoproep bij de Selimiye-moskee aan de Atjehstraat wilde demonstreren. Die demonstratie werd door Van Veldhuizen verboden. De burgemeester stelde zich toen op het standpunt dat er verschillende grondrechten zijn: het recht op godsdienst, het recht op demonstratie, maar ook het recht op gezondheid. ,,Ik hecht aan alle drie evenveel waarde, maar we zullen in deze coronatijd een nieuwe manier moeten vindenâ, zei hij toen. Van Velduizens woordvoerder Kamp zegt dat de corona-maatregelen inmiddels versoepeld zijn. âDat maakt dat de omstandigheden voor beide demonstraties verschillend zijn. Het is appels met peren vergelijken.â

Sprekers

Er zijn donderdag in allerijl ook nog sprekers geregeld. Zo gaat Jocelyn Lunda, oorspronkelijk afkomst uit Guinee, vertellen over haar ervaringen als zwarte vrouw in Twente en de Somalische Annisa over haar ervaringen met etnisch profileren bij jeugdzorg. Emanuel Albaez zal voor âeen religieuze bijdrageâ zorgen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Frans Nikkels
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.