Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Kermisexploitanten trekken massaal naar Den Haag: €œWe willen eerder open! €

461661 Kermis1 1

Zo n 400 kermisgezinnen vertrokken vanochtend vanuit heel Nederland naar Den Haag om te gaan protesteren. Ze zijn het er niet mee eens dat pretparken al open mogen, terwijl kermissen nog tot zeker 1 september niet zijn toegestaan. Ida Oostenenk-Maas, kermisexploitant en oud-bestuurslid van de kermisbond BOVAK, is boos: Er wordt niet op een fatsoenlijke manier met ons gepraat.

Redactie | 1Twente

Oostenenk-Maas staat deze donderdagmiddag op het Malieveld, oftewel rondom het veld. Want vanuit de gemeente mochten ze er niet meer op staan. Op de achtergrond zijn draaiorgels te horen. Nu is het al een beetje afgelopen. De eerste mensen gaan al gedoseerd naar huis , vertelt de kermisexploitant. Gisteravond kregen we opeens te horen dat we niet meer welkom zijn in Den Haag. Maar we hebben het van tevoren aangevraagd en heel veel dingen gepland. Dus we zijn maar gewoon gegaan.

Sinds maart zijn Oostenenk-Maas en haar collega s bezig om samen met het kabinet tot een goede afspraak te komen. Sinds het begin van de coronacrisis was er, zo geeft Oostenenk-Maas het aan, nog geen gesprek tussen de twee partijen.

Proefkermis
Afgelopen dinsdag protesteerden enkele exploitanten al. Door het protest konden we bereiken dat onze twee brancheverenigingen nu mogen aanschuiven om te praten over mogelijke oplossingen. Alleen is daar weer uitgekomen dat, als we iets willen doen, eerst een proefkermis gedraaid moet worden.

Deze oplossing vindt Oostenenk-Maas een belachelijk voorstel. Dat hebben ze bij niemand gedaan. Niet bij de horeca, de winkels of de bioscopen , vertelt zij. Maar het kabinet vindt dat, als er een kermis plaatsvindt, mensen massaal vanuit alle kanten van het land naar de kermis komen. En dat is niet het geval. Want naar de Efteling gaat ook iedereen.

Oostenenk-Maas hoopt dat het kabinet na vandaag andere voorstellen maakt: We willen eerder open. Zonder proefkermis. Anders vallen we om.

foto: via Oostenenk-Maas, © 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.