Enschede

Nieuw exotisch streetfood-restaurant in bekend horecapand in Enschede

Alleen al die entree van het nieuwe restaurant The Foodclub wordt spectaculair. De wanden zijn heftig roze, op de vloer turquoise tegeltjes met knalgele voegen. De raamkozijnen zijn van gerestaureerde balken, met sporen van houtworm en al.

461736 Frans Nikkels 1
Anja Kruise | Tubantia

Om het sfeertje compleet te maken, komt er een woud van echte palmen, bananen- en olijfbomen. Er klinken straks tropische vogelgeluiden. Onvoorstelbaar dat hier tot voor kort nog het bekende wokrestaurant mr. Hu zat.

In de volksmond wordt het historische pand aan de Gronausestraat nog steeds AB genoemd, naar het vroegere café-restaurant. Nu toveren drie jonge vrienden het om tot een trendy eetgelegenheid in exotische stijlen.

Streetfood uit verschillende eetculturenAlles bij The Foodclub draait straks om beleving, cocktails, muziek en kwalitatief hoogstaand streetfood uit diverse eetculturen. Het restaurant opent na de zomer en biedt plaats aan 180 gasten.

De verbouwing is in volle gang, de contouren worden al zichtbaar. In het Caribische restaurantgedeelte ligt een fraaie mozaïekvloer, de wanden zijn met felle kleuren beschilderd. Aan het plafond hangt een sloep.

Nieuwe generatie die voor vernieuwing in horeca zorgtHet Aziatische gedeelte heeft jungle als thema, het Japanse deel wordt een bloemenzee en wordt nog versierd met airbrush. Er komt een dj-hoek bij de bar, waar een dj in de weekeinden jaren 90-muziek draait. âWe zijn alle drie rond de dertig; de nieuwe generatie die voor vernieuwing in de horeca moet zorgen,â zegt een van de drie eigenaren van The Foodclub, Raffi Mousa, die ook eigenaar is van Libanees restaurant Habibi aan de Wethouder Beversstraat.

Raffi Mousa is naast Habibi samen met zijn vrienden Anthony Tunc en Milad Karimzadeh een avontuur begonnen dat Enschede een nieuwe culinaire hotspot moet brengen.

Nieuw concept voor TwenteâWe willen iets unieks, een concept introduceren dat er in Twente nog niet is. Iets wat een ander niet heeft en waar een ander niet aan wil beginnen, maar waarvoor iedereen naar Enschede komtâ, zegt Anthony Tunc.

Hij heeft onder andere bij Goodyâs en La Cubanita jaren horeca-ervaring opgedaan en wordt de bedrijfsleider van The Foodclub. âHier heb ik als kind altijd al van gedroomd, een eigen horecazaak. Ik was al een jaar of vier op zoek naar de ideale locatie en heb veel panden bekeken. Dit trok me het meest.â

Groot gebouw met veel mogelijkhedenHij somt de voordelen op. Het gebouw is groot, er is parkeerruimte genoeg, er is een bushalte voor de deur, Duitsland is vlakbij, en het centrum ligt op loopafstand.

Enkele binnenramen met typisch Chinese afbeeldingen met vogels herinneren nog aan de laatste gebruiker, wokrestaurant mr. Hu. âDie blijven. Ze zijn te mooi om weg te doen en het is ook een stukje geschiedenis van dit pandâ, vindt Mousa, die als culinair expert eindverantwoordelijk is voor de menukaart.

All you can eatDe formule is âall you can eatâ, waarbij de lat hoog ligt. âNiks uit Europa in elk geval, dat hebben we nu wel gehad, maar gerechtjes van verder weg. Onze chef-kok komt van topsushirestaurant Tao. Die Tao-kwaliteit willen we minstens hebben.â

Milad Karimzadeh is technisch specialist en neemt onder andere de technische voorzieningen en de administratie op zich. Hij is de regelaar van het stel. Ze vullen elkaar vanuit hun verschillende achtergronden goed aan, zeggen ze.

Roet in eten door coronaEigenlijk hadden ze al deze maand willen openen, maar corona gooide roet in het eten. Mousa: âToen de horeca op slot ging, zijn we meteen bij elkaar gekomen. Wat doen we?â Ze werden het snel eens. âCorona zal niet altijd blijven. We wilden juist vol gas geven in dit project. Daar hadden we ineens meer tijd voor. En we hadden gelukkig voldoende financiële reservesâ. Want alles wordt uit eigen zak betaald.

Smaken verschillenDe zaak wordt ook helemaal naar eigen smaak ingericht. Dat gaat niet altijd vanzelf, want hun smaak is âabsoluut niet dezelfdeâ. Milad Karimzadeh: âMaar we zijn mans genoeg om toe te geven dat een bepaalde keuze achteraf beter anders had gekund. Het is fijn om je plannen te kunnen delen en op elkaar terug te kunnen vallen.â

Al 120 jaar sociale ontmoetingsplekDe oude karakteristieke boom op de parkeerplaats staat er nog steeds, misschien wel al die 120 jaar dat het complex al als sociale ontmoetingsplek dient. Herensociëteit, café-restaurant, casino, Chinees restaurant: het heeft al heel wat functies gehad. Wokrestaurant mr. Hu sloot vorig jaar de deuren en het pand werd verkocht aan projectontwikkelaar Axel Veldboom. Die wilde er een hotel zonder restaurant van maken, maar dat plan ging niet door. âGelukkig nietâ, zeggen de vrienden eensgezind.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Frans Nikkels
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.