Hengelo
Cultuur

Livestream Twentse metalband Asphyx breekt alle records

Duizenden metalfans keken zaterdagavond naar een door MetroTV gestreamd concert van de metalband Asphyx. De band trad op in de grote zaal van Metropool Hengelo, waar 800 mensen in passen. Die waren er nu weliswaar niet, maar een veelvoud daarvan volgde het concert online. Anderhalf etmaal later is Guido de Jongh van het Twentse poppodium nog altijd in opperste staat van opwinding over het concert én de getallen.

Asphyx FOTO Anne Marie Kok
Duizenden metalfans keken zaterdagavond naar een door MetroTV gestreamd concert van de metalband Asphyx. © Anne-Marie Kok

Van Australië tot Peru

De bandleden van Asphyx komen uit onder meer Borne en Oldenzaal, maar de band heeft fans over de hele wereld. De Jongh: "Zo'n vijfduizend 'dedicated' kijkers hebben het hele concert of in elk geval een groot deel meegemaakt. Het gaat dan om mensen in meer dan 40 landen, van Australië tot aan Peru."

De chat op Facebook en YouTube explodeerde en was niet bij te houden; fans waren dolblij weer iets van hun favoriete band te vernemen: "Op de verschillende media ontvingen we ongeveer 10.000 chatberichten van kijkers van over de hele wereld”, zegt de manager programma & marketing van Metropool. Inmiddels is het concert zo'n 60.000 keer bekeken op Facebook en YouTube en dit aantal loopt nog op.

Het concert is tot en met maandag 25 januari nog te zien op YouTube, daarna gaat-ie offline.

icon_main_quote_red_glyph

"Aanvankelijk was niet de hele band overtuigd om een show voor de camera te spelen, maar we hadden enorm veel lol op het podium."

Martin van Drunen (Asphyx)

Albumpresentatie

De metalband Asphyx is actief sinds 1987 in het genre deathmetal. De mannen brachten vorige week hun tiende album ‘Necroceros’ uit op Century Media. Zanger Martin van Drunen (Oldenzaal), bassist Alwin Zuur (Borne), gitarist Paul Baayens (Elst) en Stefan Hüskens (Epe, Duitsland) toeren in normale tijden de hele wereld over. Martin: “Op dit moment is het onmogelijk om liveshows te geven. Voor ons voelde het niet goed om de release van ons tiende album geruisloos voorbij te laten gaan. Metropool bood ons de mogelijkheid om een volwaardige release show te geven, die we gratis hebben aangeboden aan onze fans. Aanvankelijk was niet de hele band overtuigd om een show voor de camera te spelen, maar we hadden enorm veel lol op het podium. We zijn bijzonder blij met de beelden, het geluid en het aantal kijkers!”

MetroTV

Onder de noemer MetroTV worden er sinds maart 2020 iedere week concerten gestreamd vanuit Metropool. Ze zijn te zien via de online kanalen van Metropool. 1Twente zendt ze iedere vrijdagavond om 18.00 uur uit op televisie. Een compilatie van het concert van Asphyx wordt zeer waarschijnlijk een dezer weken uitgezonden bij 1Twente.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.