Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Enschede moet 1000 geveltuintjes krijgen

462003 HKEB9495

Een paar stoeptafels eruit, paar planten erin en je hebt een geveltuintje. Klinkt makkelijk en dat is het volgens Groen Links-raadslid Marianne Schouten ook. Zij wil dat 999 andere Enschedeërs ook een geveltuintje aanleggen en startte een actie. 1Twente begeleidde haar bij het aanleggen van haar eigen geveltuin.

Laura Ratering | 1Twente

Schouten zag de geveltuintjes met name in de grote steden. Zoiets kan ook in Enschede , moet ze gedacht hebben en begon met haar actie om in Enschede 1000 geveltuintjes aan te leggen. Dit doet ze niet zelf. Nee, zij wil dat 999 andere Enschedeërs gewoon zelf aan de slag gaan. Want we moeten echt iets aan de biodiversiteit van onze stad doen , aldus Schouten. In 1Twente Vandaag kwam ze haar plannen toelichten. Niet alleen maar stenen, wat misschien gemakkelijk is, maar ook planten waar bijen en insecten in terechtkunnen.

Toestemming
De gemeente is constant bezig met het verduurzamen van de binnenstad. Woensdagochtend gaat zelfs een krant door de brievenbussen van Enschedeërs waarin ze meer informatie over de geveltuintjes kunnen vinden. Volgens Schouten is dat namelijk helemaal niet ingewikkeld. Zij gaf bij de gemeente aan dat ze graag een eigen geveltuintje wil aanleggen en toen kwam een medewerker langs om het goed te keuren. Hij ging kijken of de stoep breed genoeg is en dan maak je wat afspraken hoe het eruit gaat zien en dan kun je aan de slag , legt Schouten uit.

Oproep
Het raadslid zou graag de verantwoordelijke wethouder Jurgen van Houdt oproepen om tevens de strijd aan te gaan, zoals Rotterdam en Amsterdam het doen. Zij hebben de actie NK Tegelwippen in het leven geroepen. Het doel: welke stad kan de meeste tegels verwijderen? Deze strijd wil ook Schouten graag aangaan.

In 1Twente Vandaag legde zij haar actie uit. Kijk hieronder naar haar eigen, net aangelegde, geveltuin en naar haar interview.
foto: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.