Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Meer dan 100 gasten dicht op elkaar: dwangsom voor drie Twentse horecaondernemers

462077 beer 939438 1920

Drie Twentse horecaondernemers hebben afgelopen vrijdag een preventieve last onder dwangsom opgelegd gekregen van 7.500 euro, omdat ze zich niet aan de coronaregels hielden.

Kelly Adams | Tubantia

Ze hadden meer dan honderd mensen in hun zaak die geen anderhalve meter afstand van elkaar hielden, terwijl tot 1 juli maximaal dertig gasten zijn toegestaan. Het is voor het eerst dat de Veiligheidsregio Twente zulke dwangsommen in de horeca oplegt. Om welke zaken het gaat en in welke gemeente die gevestigd zijn, wil de Veiligheidsregio niet zeggen.

Het gaat om preventieve dwangsommen, zegt de Oldenzaalse burgemeester Patrick Welman als dienstdoend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente. Het bedrag wordt geïnd bij een volgende overtreding.

Gedwongen om op te treden
Volgens hem gaat het om excessen, gaat het verder goed in de Twentse horeca. Horecaondernemers hebben gelijk het initiatief genomen om het zo goed mogelijk te doen en dat zie je nog steeds terug. Helaas zijn er een paar die zich er niet aan houden. Die zijn al verschillende keren gewaarschuwd. Als er dan niets verandert, dwing je ons om op te treden.

Horecazaken dicht

In verschillende plaatsen in Nederland, waaronder Eindhoven, gingen horecazaken afgelopen weekend op initiatief van de ondernemers dicht, omdat het onmogelijk bleek het uitgaanspubliek aan de 1,5 meterregel te houden. Dat is in Twente niet aan de orde, hoewel de gemeenten en Veiligheidsregio wil signalen krijgen dat mensen moeite hebben zich er aan te houden.

Mis op uitgaansavonden
Vooral op uitgaansavonden. In de Enschedese horeca zien we dat het na 23.00 uur op vrijdag- en zaterdagavond misgaat , zegt woordvoerder Ton Kamp van de gemeente Enschede. Als mensen meer drank op hebben, vergeten ze de 1,5 meterregel. Horecaondernemers vragen ons of we kunnen handhaven, omdat ze bang zijn dat zij anders straks met een hoge boete zitten. Bezoekers moeten beseffen dat door hun eigen gedrag straks zaken mogelijk weer gesloten worden.

0,4 procent is besmet
Welman heeft er begrip voor dat mensen er moeite mee hebben om zich aan de regels te houden. Zeker als je ziet dat de cijfers zich gunstig ontwikkelen , zegt Welman. Maar we moeten er aandacht voor houden.

Sinds 1 juni werden 3205 Twentenaren getest op corona, 14 van hen bleken daadwerkelijk besmet. Dat is slechts 0,4 procent. Daarmee horen we bij de laagste regio s van Nederland, wat natuurlijk fantastisch nieuws is , zegt Samantha Dinsbach, directeur Publieke Gezondheid van de GGD Twente. Maar dat komt doordat mensen zich hier goed aan de regels houden en dat moeten ze ook blijven doen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.