Enschede

Ruim 9 ton voor Universiteit Twente om industriële boilers groener te maken

Ze houden ziekenhuizen en fabrieken warm en verbruiken veel aardgas. Universiteit Twente ontvangt nu 925.000 euro, voor een onderzoek naar verduurzaming van industriële boilers.

462079 universiteit
Ferry de Goeijen | Tubantia

Het Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft 750.000 euro vrijgemaakt, zodat Universiteit Twente onderzoek kan doen naar het ideale ontwerp voor nieuwe branders in industriële boilers. De overige 175.000 euro komt uit het bedrijfsleven.

Flink deel aardgasconsumptie
Daarbij gaat het om onderzoek van grote boilers die stoom produceren met een temperatuur van 200 graden, met vermogens tot 5 megawatt of meer. Deze boilers worden ingezet in onder meer ziekenhuizen, de zuivelindustrie en procesindustrie. In Nederland komt een flink deel van de aardgasconsumptie voor rekening van industriële boilers, stelt UT Twente.

Overgang naar waterstof of groen gas

De komende jaren moeten de branders in boilers groener worden door middel van waterstof of groen gas. Universiteit Twente gaat zich focussen op het voorkomen van akoestische trillingen, die boilers beschadigen. Met de komende overgang van het vertrouwde aardgas naar meerdere soorten duurzame brandstof, zoals waterstof of groen gas heeft de industrie instrumenten nodig voor de analyse van de prestaties van de boiler.

In een expert centre op de campus van de UT wordt meetapparatuur ontwikkeld, die beschikbaar is voor de industrie.Er worden drie promovendi aangesteld voor het onderzoek. De UT werkt samen met de Nederlandse industrie, Oxford University en het Barcelona Super Computing Center.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Tubantia
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.