Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Anderhalve meter op terrassen, het valt niet mee

462171 974143

Drie niet nader genoemde horecaondernemers kregen een dwangsom van 7500 Euro omdat hun zaak dan wel terras te vol zat. Plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio Twente stelde in 1Twente Vandaag dat er niet zomaar en niet snel met geldboetes gesmeten wordt.

Ernst Bergboer | 1Twente

Iedereen die de laatste tweeëneenhalve week een terrasje heeft gepikt, heeft het kunnen constateren. Het valt niet mee met die anderhalvemetermaatregel in de horeca. Mensen die overduidelijk niet uit een huishouden komen, zitten gezellig ouderwets dicht bij elkaar. Er wordt geknuffeld, een elkaar gezeten, hoofd aan hoofd gekletst, ook om boven muziek uit te kunnen komen, soms. We doen alles wat mensen doen, als het leuk is. Maar het mag niet.

Niet meteen een boete
Drie horecaondernemers waren de pineut. Dat valt - kun je zeggen - nog mee. Welman, ook burgemeester van Oldenzaal, stelde in 1Twente Vandaag dat er dan al het nodige aan water naar de zee was gestroomd. Dit was niet voor het eerst. Deze ondernemers zijn al eerder aangesproken.

Volgens Welman wordt er niet meteen een boete opgelegd. We gaan eerst in gesprek over hoe je kunt voorkomen dat zo n situatie zich voordoet. Merken we dat de ondernemer zich er niet aan houdt, ondanks afspraken en waarschuwingen, ja dan kunnen we niet anders dan optreden.

Over de gemeente of gemeenten waar de boetes vielen liet de plaatsvervangend voorzitter zich niet uit. We hebben afgesproken dat dat niet aan ons is.

Meer blauw op straat?
Welman zei uit te zien naar de persconferentie van het kabinet, volgende week. We hopen dat er dan meer duidelijkheid komt, meer verlichting misschien. Dat zal ook helpen voor het draagvlak van de maatregelen bij ondernemers en klanten. Dat laatste was ook een reactie op de vaststelling dat het aantal coronabesmettingen in de regio erg laag is. Van de drieduizend mensen die zich hebben laten testen, waren er slechts veertien positief.

Enschedese horecaondernemers hebben al gevraagd om meer blauw op straat, uit vrees voor een boete of erger. Daarmee gaven ze al aan dat zij het er lastig mee hebben om hun klanten aan de lijn te houden. Welman hoopt dat meer blauw niet nodig zal zijn.

Luister hieronder naar het hele gesprek met Patrick Welman.

Beeld: Emiel Muijderman, © TC Tubantia
Het is ouderwets gezellig op terrassen. Maar dat mag niet.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.