Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Racisme, polarisatie en achterkamertjes: Annelies Futselaar (SP) is er klaar mee en doet stap terug

462203 701763

Annelies Futselaar is vanaf 1 augustus niet langer fractievoorzitter van de SP in Enschede. De ervaren politica heeft het gehad met de toenemende polarisatie in de raad en ziet de rol van raadsleden steeds verder afkalven. Piet van Ek is haar opvolger.

Erwin Waanders | Tubantia

Ze is bezig aan haar vierde periode als raadslid, maar het is maar zeer de vraag of er nog een vierde zal volgen. Futselaar maakte het nieuws donderdagavond bekend bij haar collega-fractievoorzitters en de burgemeester. De onderlinge verhoudingen in de gemeenteraad en die tussen de raad en het college, stuiten haar steeds vaker tegen de borst.

Polarisatie De polarisatie in de maatschappij begint in de raadszaal en als zelfs partijen als BBE en VVD zich schuldig maken aan een vorm van racisme, dan begeven we ons als gemeenteraad op een heilloze weg , zegt ze in een eerste reactie.

Kijk, van de PVV of de Groep Versteeg weet je hoe ze er in staan, maar als coalitiepartijen daarin meegaan, dan vind ik dat heel erg. Daarmee verpest je de verhoudingen tussen groepen bewoners. Dat zie ik helaas in Enschede gebeuren.

KansenongelijkheidDeze week werd een motie aangekondigd door het CDA, na een oproep van Robin Wessels van GroenLinks, om het gesprek aan te gaan over racisme en discriminatie in de stad. Futselaar onderschrijft het belang. Natuurlijk ben ik voor zo n stadsdebat, maar ik zie het veel breder. Het aanpakken van kansenongelijkheid, het verkleinen van de kloof tussen arm en rijk en de bouw van meer betaalbare woningen moeten ertoe bijdragen dat iedereen zich gewaardeerd voelt.

ZijlijnHet borrelde al langer. Deze hele raadsperiode ervoer ze al een rol aan de zijlijn voor de raad. Ik hoor te vaak vanuit het college op vragen van de raad dat iets in de coalitie zo bepaald is. Dat kan niet de bedoeling zijn. We moeten ons werk kunnen doen. Nu zitten we er voor spek en bonen bij en worden zaken in achterkamertjes beslist.

Ze geeft een voorbeeld dat volgens haar exemplarisch is voor de verhoudingen. Het debat in maart over de motie van collega Deniz Dönmez van de PvdA om minderjarige, alleenstaande vluchtelingen in de Griekse opvangkampen naar Nederland te halen, werd in andere gemeenten zonder gemor aangenomen. Maar bij ons rolden de raadsleden ruziënd over elkaar heen, in en buiten de raadszaal.

Beschamend
Dat was voor mij echt de druppel , bekent Futselaar. Wij hebben een voorbeeldfunctie, maar die was ver te zoeken op die beschamende avond. Ik heb toen echt overwogen er helemaal mee te stoppen, maar zo zit ik niet in elkaar. Je maakt af waar je aan begint, anders ondermijn je het vertrouwen in de politiek. En dat vertrouwen is al niet groot.

CommunicatieZe merkte het deze week ook weer bij het bezoek van raadsleden aan Twekkelo waar ze in gesprek gingen met bewoners over de komst van windmolens. Mensen worden niet of niet juist geïnformeerd en dan ontstaan er problemen. Het gedoe om de lindes aan de Lasondersingel is daar ook een voorbeeld van. Eerst zeggen: we gaan ze kappen, en pas daarna met de mensen in gesprek gaan. Dat werkt niet.

Futselaar maakt de raadsperiode gewoon af. Ze is sinds kort bestuurslid van het Humanistisch Verbond Oost Nederland en de Raad voor Levensovertuiging en Religie Enschede. Daar kan ik mijn aandacht en energie ook prima in kwijt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.