Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Longfysio over nazorg coronapatiënten: €œEr lopen veel mensen onbehandeld rond €

462474 Erik Vunderink

Het nieuwe coronavirus, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, valt vooral de longen van patiënten aan. Iets wat artsen best schokkend vinden. Want bij sommige patiënten is de longschade hoog, waardoor ze zelfs anderhalve maand later nog volop last hebben. Nog schokkender: niet iedereen laat zich behandelen. Erik Vunderink is longfysiotherapeut en voorzitter van het Hart-, Vaat- en Longnetwerk Twente. Met een traject wil hij nazorg bieden aan ex-coronapatiënten.

Laura Ratering | Tubantia

Zo n nazorgtraject is niet voor iedereen bedoeld, maakt Vunderink duidelijk. Maar van de mensen die ziek zijn, komen uiteindelijk 80 procent niet in een ziekenhuis terecht , legt hij uit. Dus die hele grote groep mensen die niet in beeld is, kan nog steeds klachten ervaren.

Beklemmend gevoel
Longfysio Vunderink geeft aan dat mensen die het nieuwe coronavirus hebben gehad, aangeven zich vaak benauwd te voelen: Als wij met bijna gesloten lippen heel snel in- en uitademen, kun je ongeveer voelen hoe dat is. Dat beklemmend gevoel op de borst voelen de patiënten namelijk continu.

Door deze benauwdheid zijn mensen vaak minder actief en als ze langer inactief zijn, zo geeft Vunderink aan, is het lastig om weer zelfstandig op te starten.

Onduidelijkheden
Vunderink en 49 andere praktijken in Twente proberen juist deze, vaak onzekere, mensen te helpen. Maar hij geeft ook aan dat er nogal wat onduidelijkheden over het virus en het verloop van de ziekte zijn. We horen dat er mensen met blijvende schade zijn. Maar dat geldt niet voor iedereen , aldus Vunderink. Daarom wil Vunderink ex-coronapatiënten oproepen om naar de fysio te gaan. Want nazorg is belangrijk.
foto: still video
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.