Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Buurthuis Beien in Enschede-Noord is klaar voor de toekomst

462536 HKEB9805

Beien, oftewel Bewoners Initiatief Enschede Noord, is sinds 2014 druk bezig een verbindende factor in de wijk te zijn. Dat buurthuis ligt namelijk tussen de wijken Bolhaar, Deppenbroek en Roombeek. De afgelopen periode was ook voor Beien niet makkelijk, maar ze mogen weer buren ontvangen en gaan met nieuwe plannen de toekomst in. Het buurthuis krijgt namelijk een tiny forest.

Laura Ratering | 1Twente

Beien is sinds het begin een buurthuis voor de wijk. Er worden lunches verzorgd, mensen komen bij elkaar, er worden activiteiten voor kinderen georganiseerd en het pand wordt verhuurd aan verschillende partijen. Power geeft lessen, wijkwijzer zit er, we hebben een werkplaats waar mensen dingen kunnen laten repareren en wij zelf hebben veel werk aan het onderhouden van het pand , legt bestuurslid Ellen van Oost in 1Twente Vandaag uit. Daarnaast bieden wij verhuurmogelijkheden en organiseren politieke cafés.

Tiny forest
Sinds kort is bekend dat het buurthuis een tiny forest gaat krijgen. Een tiny forest is een stukje bos ter grootte van een tennisveld, maar er werd snel duidelijk dat het plein voor het pand veel groter is. We zitten ook nog in een interregionaal project, waar nog meer geld zit. Dat betekent dat we nu het hele schoolplein opnieuw mogen aanleggen en meer groen krijgen dan alleen een tiny forest , aldus Van Oost. We leggen er een open schoolplek aan, mensen kunnen elkaar ontmoeten en sporten.

Beien ziet zichzelf als een onderop-collectief . Iets wat er voor de wijk is. We willen niet per se een bedrijf zijn, maar iets wat van de burgers zelf is , legt het bestuurslid uit. We hebben een sociale functie in de wijk.

1Twente nam een kijkje bij buurthuis Beien. Kijk de video hieronder terug. Daarnaast was Ellen van Oost in de studio van 1Twente om over de geschiedenis van het buurthuis te praten.
foto: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.