Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | De bekendste ohoe van Enschede te gast in 1Twente Vandaag

462539 HKEB9770

Hij heeft twee grote karamel-bruine ogen, wit-bruine veren en grote klauwen. Het is geen monster, maar de Bengaalse oehoe Gooby en Gooby nam voor heel even de uitzending 1Twente Vandaag over. Dat zijn baas Can Aslan hem mee naar de studio neemt, is niet heel bijzonder, want Gooby is eraan gewend mensen om zich heen te hebben.

Redactie | 1Twente

Gooby en Aslan lopen vaker door de Enschedese binnenstad. Dit doet Aslan, omdat hij zijn dieren probeert te socialiseren. Naast Gooby heeft Aslan namelijk nog een tweede oehoe en een woestijnbuizerd. Gooby behoort tot een oehoe-soort die oorspronkelijk uit India, Kasjmir, komt. Daar worden ze gefokt als huisdieren , legt hij uit.

Ondertussen loopt zijn huisdier vrolijk door de studio, zit op beeldschermen en drukt knopjes op het mengpaneel in. Zij is heel nieuwsgierig , vertelt Aslan. Zij wil alles bekijken.

Routine
Aslan laat verder weten dat een oehoe geen optimaal huisdier is: Het is lastig om oppas te zoeken als je er niet bent en ze zijn gewend aan routines en dezelfde mensen om zich heen.

Aslan kent zijn huisdier goed. Kuiken, muizen en ratten eet Gooby het liefst in stukjes gesneden en slapen op de bank kan alleen met een kussen in de rug. Aan haar gedrag hier in de studio kan ik ook wel zien dat ze dit heel spannend vindt. Maar ze is niet bang. Want als oehoes bang zijn, gaan ze in een hoekje zitten en maken zichzelf klein.

Vreemd
Dat het ook geen gewoon huisdier is, weet Aslan ook. Roofdieren vinden mensen vaak vreemd. Maar ik vind het bijvoorbeeld vreemd als mensen vogeltjes in een kooi houden , vertelt hij.

Wie het leven van Aslan en Gooby wil volgen, kan gewoon eens in de binnenstad rondkijken, chicagooby op Instagram volgen of hun bezoek in de studio hieronder terugkijken.
foto: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.