Enschede

Vitens vervangt honderden loden waterleidingen in Enschede

Waterbedrijf Vitens gaat om gezondheidsredenen op korte termijn honderden loden waterleidingen vervangen op allerlei plekken in de stad.

462647 tube 3386498 1920
Lilian ten Donkelaar | Tubantia

Het gaat om âdiverse percelenâ, met in totaal 329 aansluitleidingen. Om welke locaties het precies gaat maakt het bedrijf niet bekend, maar de bewoners die het aangaat krijgen een brief. Het gaat in alle gevallen om de aansluitingen op woningen, dus de delen die liggen tussen de hoofdleidingen en het pand. Vitens betaalt alle kosten van deze operatie, die eind volgend jaar afgerond moet zijn.

Nog schadelijker dan gedacht
Aanleiding voor de sanering is recent onderzoek waaruit blijkt dat lood nog schadelijker is voor de gezondheid dan al werd aangenomen. In het verleden kregen loden leidingen daarom vaak een nieuwe binnenlaag die geen lood doorlaat naar het drinkwater, maar Vitens vindt dat niet meer voldoende. Alle restanten aan loden leidingen worden nu alsnog vervangen door kunststof.

Geen toestemming
Ook pakt Vitens nu de leidingen aan die nooit zijn vervangen omdat de plek niet bereikbaar was, of omdat de grondeigenaars geen toestemming gaven. Buiten de ruim 300 plekken waar een leiding vervangen wordt, gaat Vitens op bijna vijfhonderd locaties controleren welke leidingen er liggen, omdat het mogelijk om lood gaat. Als er bij graaf- en breekwerk schade aan tuinen of huizen ontstaat, betaalt Vitens de kosten.

Tot aan de meter
Het gaat alleen om leidingen tot aan de watermeter. Wie in zijn eigen huis nog loden leidingen heeft liggen, moet die voor eigen rekening vervangen. In huizen die gebouwd zijn na 1960 is geen lood meer gebruikt, in woningen uit de periode daarvoor mogelijk nog wel.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Pixabay