Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Duizenden spreeuwen dansen boven Vliegveld Twenthe

Het is een wonderbaarlijk natuurspektakel dat zich sinds ongeveer drie weken in de buurt van het Vliegveld Twenthe afspeelt. Duizenden zwierende spreeuwen vliegen daar rond 16.30 uur, kort na zonsondergang, in één zwarte wolk over het platteland.

Als het droog is, duiken de spreeuwen uit het niets op. Ze zoeken elkaar op, omdat ze rond de schemering op zoek gaan naar een geschikte slaapplek. Dit doen ze gezamenlijk, omdat gezamenlijk slapen op één plek veiliger is.

Het spreeuwenballet duurt meestal een half uurtje. Wetenschappers hebben nog niet helemaal onderzocht waarom de spreeuwen voor het slapengaan hun bijzondere choreografie laten zien.

Wat wel redelijk zeker is, is de manier waarop ze vliegen. En dat blijkt een ingewikkeld systeem te zijn. Wie de vogels ziet vliegen, zou kunnen denken dat ze elk moment botsen. De vogels voorkomen een botsing echter, doordat ze in de gaten houden wat hun zeven buurtvogels doen. Maakt een van de zeven een beweging, reageert het kleine groepje en dat veroorzaakt een soort kettingreactie.

Als de spreeuwen uiteindelijk een slaapplek hebben gevonden, dan verdwijnen ze in één keer – ongeveer zo snel als ze zijn opgedoken.

In de herfst komen miljoenen spreeuwen vanuit Rusland en Scandinavië naar Nederland, omdat onze winter stukken milder is. In de winter is de spreeuw daarom ook de meest getelde vogelsoort in Nederland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.