Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Het kraakt in de raad en in de coalitie

463173 HKEB0061

De geluiden zijn er al langer en ze houden aan. De Enschedese gemeenteraad draait niet soepel en de coalitie zoekt worstelend een weg vooruit. Fractievoorzitter van coalitiepartner D66 Gert Jan Tillema wond er in 1Twente Vandaag eerder deze week geen doekjes om en bevestigde dat beeld. Hij legde de vinger op een van de zere plekken: er zijn veel kleine partijen. Te veel, hoor je tussen de regels door.

Ernst Bergboer | 1Twente

Het is deze periode veel sterker dan in de vorige raadsperiode, en ook in de perioden ervoor. De grootste partij heeft nu zeven zetels, waar het PvdA er in het verleden negentien had. Dat is een groot verschil.

Stroever en langzamer
Tillema rekende voor dat er nu dertien woordvoerders vaak inwisselbare standpunten naar voren brengen. Dat maakt vergaderingen stroever, behandelingen langzamer. Bovendien heb je veel minder specialisten in de Raad. Iedereen moet zo n beetje alles doen, en dat is heel breed: de zorg, financiën, de leefomgeving en ga zo maar door.

Spelletjes zat
Annelies Futselaar stapt onlangs op als fractievoorzitter van de SP omdat ze de spelletjes in raad en coalitie zat is. Daar wil ik niet bijhoren , zei ze daarover bij ons de in de studio. Verschillende andere raadsleden spreken over stampvoetende fractievoorzitters, achterkamertjespolitiek en trage en onvolledige beantwoording van vragen aan het college. Dieptepunt was misschien wel het debat over de motie over alleenstaande minderjarige asielzoekers van begin maart, waarin de breuklijnen zelfs tot in fracties liepen om de coalitie maar overeind te houden.

Anderen bevestigen het beeld dat Tillema gisteren schetste in 1Twente Vandaag: het is veel erger dan in voorgaande raadsperioden, waarin de collegialiteit tussen raadsleden, of ze nou in de oppositie of in de coalitie zaten, vanzelfsprekender was.

Geen goed nieuws voor de stad
Meer versplintering en kleine partijen en eenmansfracties leiden bijna onvermijdelijk tot een gebrek aan kwaliteit. Meer partijen betekent ook meer behoefte om standpunten in te nemen, om je te onderscheiden en te laten zien dat je ertoe doet. Dat onderscheid moet je dan zoeken in kleinere dingen, want de verschillen tussen al die partijen zijn minder groot.

Meer partijen bij hetzelfde aantal zetels betekent ook dat er soms coalities moeten worden gesmeed die ideologisch verder bij elkaar vandaan staan. Dat er tussen coalitiepartners als Burgerbelangen en VVD aan de ene zijde en PvdA, D66 en CU aan de andere een natuurlijke spanning bestaat op meerdere belangrijke terreinen, is niet zo verbazingwekkend.

Toch hebben partijen als PvdA en VVD in Enschede heel vaak samen geregeerd. VVD en D66 doen het al zes jaar samen, het PvdA heeft op de vorige periode na sinds mensenheugenis deel van de coalitie uitgemaakt, niet zelden met de VVD. De opmerkingen van ingewijden die stellen dat de sfeer in vergaderzaal en gangen vaker dan voorheen om te snijden is, gecombineerd met de politieke versplintering, die ook lokaal opgeld doet, is geen goed nieuws voor de stad.

Terugblik over twee jaar
Gert Jan Tillema lichtte in 1Twente Vandaag zijn terugblik over de afgelopen twee jaar toe. Hij was daarin niet alleen negatief, maar hield zichzelf, zijn coalitiegenoten en de raad de spiegel voor. Er gaat ook veel goed, maar we lopen het gat niet dicht. Dat moet je met elkaar gewoon feitelijk constateren. En of je dat nou leuk vindt of niet, dat is gewoon waar. Tillema gaf aan na deze periode graag nog een periode door te gaan. Ik krijg er nog steeds energie genoeg van.

Kijk en luister hieronder naar het hele gesprek met de D66-voorman.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Gert Jan Tillema: "We lopen het gat niet dicht.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.