Enschede

AUDIO | Fractievoorzitter BurgerBelangen Enschede niet blij met Duitse btw-verlaging

Sinds 1 juli zijn de btw-tarieven in Duitsland verlaagd. Marc Teutelink, fractievoorzitter van BurgerBelangen Enschede, is van mening dat dit negatief zal uitpakken voor grenssteden zoals Enschede.

463309 vat 5279689 1920
Redactie | 1Twente

Het Duitse zogenaamde âKonjunkturpaketâ omvat 130 miljard euro om bedrijven en consumenten vooruit te helpen. In 1Twente Vandaag vertelt Teutelink dat hij âcatastrofale effectenâ voor de ondernemers en winkels in de grensstreek verwacht.

De Duitse btw-tarieven, âMehrwertsteuerâ in het Duits, worden verlaagd van negentien naar zestien procent en de btw op etenswaren van zeven naar vijf procent. De BBE-voorman pleit daarom voor een onderzoek naar de gevolgen en een lobby bij de Nederlandse regering om compensatie.

Duitsland nog voordeliger
Met de btw-verlaging wil Duitsland de koopkracht van de Duitse consument verhogen. âMaar Nederlandse winkeliers in het grensgebied zullen minder blij zijn. De btw in Nederland is respectievelijk 21 procent en negen procent. Grote ketens zoals Aldi, Lidl en Rewe lieten volgens de Gelderlander al weten de btw-verlagen één-op-één door te berekenen aan de klant. En dat betekent dat boodschappen doen in Duitsland nog voordeliger wordtâ, aldus Teutelink.

Luister hieronder naar het volledige interview van Marc Teutelink.

foto: Pixabay