Enschede
Hengelo

2600 banen op nieuw Kennispark waar je ook mag wonen en winkelen

Het technologiebedrijf Xsens gaat nieuw bouwen op het Kennispark en zorgt voor tachtig nieuwe banen. Micronit Technologies, belangrijk speler op de markt voor microchips, heeft eveneens bouwplannen en denkt de komende jaren 250 mensen aan het werk te hebben. Het bedrijf Demcon groeit als kool. Wethouder June Nods verwacht dat binnen tien jaar 1800 nieuwe banen ontstaan op het terrein en 800 daarbuiten.

Wonen en werken

Maar dan moet er wel het een en ander veranderen. Gemeente, Universiteit Twente, ondernemers en woningbouwcorporaties slaan de handen ineen om het Kennispark een enorme facelift te geven. Het Kennispark dat er nu nog uitziet als een normaal bedrijventerrein wordt straks een plek waar ontmoeten, werken en wonen centraal staan. De initiatiefnemers trekken wel zo’n twintig jaar uit om de plannen te verwezenlijken.

Schermafbeelding 2021 01 16 om 18 55 26
Het Innovatiepad ligt eraf. De overblijffuncties moeten nog worden toegevoegd. © Artist impression

Innovatiepad

Dat betekent dat gedurende die tijd de typische bedrijfsbebouwing wordt aangevuld met woningen, winkels en zaken als restaurants en andere zaken die voor hoofdzakelijk studenten nodig zijn om er prettig te verblijven. Voordat het zover is moet het bestemmingsplan worden veranderd en daar, zegt wethouder Nods, wordt hard aan gewerkt.

Het zogeheten Innovatiepad ligt er al, maar valt niet zo op tussen de industriële bebouwing die er al staat. “Ik zie over een aantal jaren een bruisende en leefbare omgeving die aansluit bij de Campus van de Universiteit”, beschrijft ze.

Schermafbeelding 2021 01 16 om 18 56 28
Op deze artist impression alvast een beeld van het nieuwe Kennispark waar wordt gewoond, gewinkeld en gewerkt. © Artist impression

Banenmotor

De ontwikkeling van het eerste Kennispark, dat al in 1980 in Enschede werd gevestigd, heeft nieuwe impulsen nodig. “We werden ingehaald door anderen. Die groeiden sneller en zorgden voor meer werkgelegenheid.”

Bedoeling is om weer een plek te laten ontstaan waar bedrijven ontstaan door de kennis van de Universiteit zoals Demcon. Het wordt tijd de bakens te verzetten en het Kennispark ook fysiek bij de Universiteit Twente aan te trekken, zegt Nods. “We zijn nu weer het enige park in Overijssel dat zich zo ontwikkelt.”

Het is uiteindelijk te doen om het scheppen van banen. “Die moeten we creëren. Het Kennispark is de belangrijkste banenmotor.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.