Enschede
Video

PKN-dominee bouwt mee aan nieuwe moskee

Dominee Ellen Sonneveld van de Ontmoetingskerk aan de Varviksingel steekt het niet onder stoelen of banken dat ze graag de moskee als buur wil. “Wij willen onze moslim-stadsgenoten een hart onder de riem steken! Wij blijven hopen op een nieuw huis, op een nieuwe moskee, die de stad zal sieren! We blijven hoe dan ook meehelpen”, schrijft ze in het kerkenblad Kerk & Stad.

Pleitbezorgster

Ze is vurig pleitbezorger van de komst van de moskee naar de Kuipersdijk. Dat is ook niet zo’n wonder, want de dominee is lid van het team Bruggenbouwers waarin vertegenwoordigers van joodse-, christelijke-, humanistische- en moslimgemeenschap elkaar ontmoeten. “We willen met elkaar bouwen aan onze stad. We kregen een nieuw gebedshuis aan de Varviksingel, de moslimgemeenschap heeft er een nodig aan de Kuipersdijk. De twee oude moskees voldoen helemaal niet meer.”

Onbegrip

Sonneveld snapt niets van de actie van de gemeenteraad die het bouwplan deze maand naar de prullenmand verwees, nadat hetzelfde plan door de vorige gemeenteraad nog gewoon werd goedgekeurd.

De officiële lezing van de tegenstemmers in de raad is dat onvoldoende rekening is gehouden met de verkeersafwikkeling en de verkeersstromen.

Maar de Turkse gemeenschap alsook dominee Sonneveld vermoeden dat er meer achter zit en dat het erop lijkt dat argumenten worden gezocht om de achterban van politieke partijen tevreden te houden die de bouw van een moskee niet ziet zitten.

Gezeur

“Uiterst merkwaardig dat gezeur over de verkeersafwikkeling. Rondom onze kerk komen elke zondag 350 mensen. Daar is de verkeerssituatie veel ingewikkelder in die smalle straatjes. Nooit iets over gehoord. Bij de moskee is het veel ruimer opgezet. Je hoeft niet eens de wijk in en bent zo weer weg. Ik begrijp het echt niet.”

Vrijdaggebed

Tja, en dan dat vrijdaggebed. Ook zo’n ding waarover leden van de gemeenteraad weer eens vielen. Dat gebed zou in de stad niet thuishoren volgens de tegenstanders. Onder aanvoering van de vorige wethouder Jeroen Hatenboer werd een oplossing bedacht door de geluidssterkte te minimaliseren en werd die oplossing democratisch afgetikt.

Sonneveld: “Het vrijdaggebed is prachtig. Het is een recht. Zoals wij het recht hebben de klokken te luiden. De moslimmensen doen het meer dan netjes, hebben heel veel water bij de wijn gedaan.

In onze buurt hoort iedereen zondagmorgen dat we het Onze Vader bidden, want dan luiden de klokken. Het is toch niet verkeerd dat je de oproep tot gebed op zondagmorgen en vrijdagmiddag hoort en je jezelf even afvraagt hoe je ervoor staat.

God is God

De opvatting van de dominee wordt door veel van haar geloofsgenoten gedeeld. “God is God. Er is geen verschil. De beelden kunnen verschillen, maar de basis is hetzelfde. Ik kreeg voornamelijk positieve reacties vanuit mijn eigen gemeente op het artikel. Eén wat negatievere: die vindt dat zij een andere God hebben. Daar ben ik het niet mee eens.”

Onbekend maakt onbemind, denkt Sonneveld. “Stap eens een moskee binnen. De mensen zijn hartstikke gastvrij. We helpen hen mee om het voor elkaar te krijgen. Door ondersteuning, door met politici te praten en door bij 1Twente Vandaag te zijn.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.