Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | MKB Nederland: retail ervaart harde klappen, met de vrijetijdssector gaat het beter

463734 963973

Een hele trits organisaties, waaronder MKB Nederland, staken de thermometer in ondernemend Nederland. Achthonderd Overijsselse ondernemers namen deel aan een eerste corona-ondernemerspeiling. De temperatuur is opgenomen: het virus heeft de patiënt flink te pakken. Zeven van de tien Overijsselse ondernemers lijdt acuut omzetverlies omdat orders wegvallen. Een kwart verwacht problemen met de aanvoer van grondstoffen. Zestig procent stelt investeringen uit. Kleine bedrijven dreigen te verzuipen.

Redactie | 1Twente

Ondernemen is voor veel bedrijven op dit moment lastig. Met name ondernemers in de horeca hebben harde klappen gehad. Maar ook in de retail, de winkels, zijn harde klappen gevallen , aldus Hans Bakker, regiomanager van MKB Nederland. Daarnaast ging het ook in de vrijetijdseconomie een tijdje niet goed. De campings en hotels hebben klappen gehad. Gelukkig gaat het daar langzamerhand beter, aangezien Nederlanders nu in eigen land blijven.

Verrassing
Ook Bakker is verrast over de hoeveelheid bedrijven dat problemen ervaart. Zo geeft veertig procent aan acute problemen te hebben, omdat de orders wegvallen. Dat heeft in de keten best wat te betekenen , aldus de regiomanager. De bouw- en metaalindustrie verwacht de komende kwartalen problemen, omdat de aanvoer van materialen wegvalt. Dat is opvallend.

Krimp
De wereld staat op slot, geeft Bakker aan. Toch redden grote bedrijven het makkelijker en kleine bedrijven ervaren meer problemen. Misschien hebben grote bedrijven meer vet op de botten. Maar we zijn er nog lang niet. Sommige sectoren doen het goed, maar op termijn gaat de economie wel krimpen. Dat zien we in de cijfers.
foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.