Enschede

Enschedeër dreigt zijn vrouw in stukken te snijden: celstraf geëist

Erdogan G. uit Enschede hoort over twee weken of hij 10 maanden de gevangenis in moet voor het hebben van een hennepkwekerij, het bedreigen en mishandelen van zijn ex-vrouw en zân stiefzoon. Politierechter Marlies van Berlo vond de zaak te ingewikkeld om direct uitspraak te doen.

464081 killer 4777939 1920
Erwin Waanders | Tubantia

Meer dan drie uur duurde de zitting, waarin de Turkse Enschedeër (49) terecht stond. Wat na die lange sessie vooral bleef hangen, was dat met name zijn gekrenkte trots en zijn enorme eergevoel een grote rol hebben gespeeld bij de mishandeling en de bedreigingen aan het adres van zijn ex-vrouw. Zij kreeg een nieuwe vriend en dat viel niet in goede aarde bij G. âDe incidenten doen me denken aan eerwraakâ, zei officier van justitie Verheul.

Gekrenkte man
Dat het zover kwam tussen de twee ex-geliefden, daar kon G. zelf amper antwoord op geven. Hij is de Nederlandse taal niet goed machtig en liet zich bijstaan door een tolk. Het maakte de zitting er niet eenvoudiger op.

Het beeld dat ontstond uit de gesprekken tussen de politierechter en de verdachte, was dat van een tot in zijn tenen gekrenkte man, die door zijn vrouw het huis uit is gezet, maar die daarna nog wel kan komen opdraven voor allerlei hand en spandiensten bij de opvoeding van hun gezamenlijke dochter en hun stiefzoon.

Stormachtige relatie
In 2016 eindigt de stormachtige relatie tussen de twee en G. verlaat de echtelijke woning aan de Brinkhuisburg. Hij krijgt een woning toegewezen in de Paulus Potterstraat, maar daar heeft hij volgens eigen zeggen nooit gewoond. Dat er enige tijd later in die woning een hennepkwekerij wordt aangetroffen, is volgens G. niet aan hem toe te schrijven. âIk heb die woning onderverhuurd en die huurder heeft die kwekerij opgezet. Ik heb daar niks mee te makenâ, zei hij.

Op de vraag van zowel het Openbaar Ministerie als de politierechter wie deze huurder dan wel mocht zijn, wil G. deze maandagmiddag niet antwoorden. âIk ben bang dat ze mij dan wat aan doen.â Officier van justitie Verheul gelooft er helemaal niks van. âU heeft bij de reclassering zelf verteld over die hennepkwekerij en er is al die tijd nooit een ander dan u in beeld geweest.â

In stukken snijden
Waar alleen G. voor in beeld is en blijft is de mishandeling en bedreiging van zijn ex-vrouw. Het gaat mis op 16 september 2019 als G. ruzie krijgt met zijn ex, nadat hij op hun dochter heeft gepast. Het komt tot een heftige uitbarsting waarbij G. een mes uit de keukenlade pakt en daarmee de vrouw dreigt. Hij schreeuwt dat hij haar in stukken zal snijden. Hun stiefzoon springt er tussen en bij die actie raakt hij gewond aan zijn arm. G. wordt later die avond aangehouden.

Slaan met hamer
Op 31 januari van dit jaar gaat het weer mis als G. gebeld wordt door zijn ex met de mededeling dat hun dochter ziek is en koorts heeft. Hij bedenkt zich niet en gaat naar de woning aan de Brinkhuisburg en daar komt het weer tot een confrontatie.

Daarbij zou hij met een hamer zijn geslagen, maar de stiefzoon treft zijn moeder op de trap aan, met bovenop zich G. die het mes op haar keel heeft staan. âAllemaal leugens om mij uit haar leven te verdrijven zodat haar nieuwe vriend bij haar in kan trekken. Ik verdien geen gevangenisstrafâ, zei G.

Vonnis op 27 juli.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. archieffoto: Pixabay