Enschede

VIDEO | Minder energie verbruiken? Enschedees bedrijf helpt

Stichting Pioneering uit Enschede wil de stad duurzamer maken. Op dit moment zijn ze op zoek naar 750 Enschedeërs die de nieuwe cv-en radiatorinstallaties willen testen. Deze week gaat een ploeg studenten oefenen in een proefhuis. Zij zijn straks namelijk diegenen die de 750 huizen moeten voorzien van de slimme kastjes.

464129 THUMB CLEAN
Redactie | 1Twente

Het doel van de âslimme kastjesâ: de watertoevoer van de verwarmingsinstallatie regelen, zodat het energieverbruik uiteindelijk met tien tot twintig procent wordt verlaagd. âDe kastjes plaats je op de radiator en die meten de aan-en afvoertemperatuur van de radiatorâ, legt Noël Verberg van Pioneering uit. âOp een softwareprogramma kun je zien wat het verschil is tussen de temperaturen is. Het doel: iedere radiator in de woning gelijkmatig verwarmen.â Uiteindelijk wordt het comfort beter en is de opwarmtijd van iedere ruimte korter.

Steun van studenten
Het inregelen van 750 woningen gebeurt niet zomaar. Daarom krijgt Pioneering hulp van een groep studenten van Saxion. âAlle woningen krijgen een zogenaamd huisbaasje. In een app kunnen bewoners zien hoeveel energie ze verbruikenâ, licht student Stef Arends uit.

Vanaf volgende week beginnen de studenten in âechteâ huizen. âHet duurt wel even voordat alle radiatoren in een huis warm worden en we met de metingen kunnen beginnenâ, aldus Arends. âHet inregelen van een woning duurt dan zoân twee tot drie uur.â

Geïnteresseerden kunnen zich vanaf nu aanmelden voor het project.

Bekijk de reportage van de testdag hieronder terug.
foto: Coen Krukkert