Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Minder energie verbruiken? Enschedees bedrijf helpt

464129 THUMB CLEAN

Stichting Pioneering uit Enschede wil de stad duurzamer maken. Op dit moment zijn ze op zoek naar 750 Enschedeërs die de nieuwe cv-en radiatorinstallaties willen testen. Deze week gaat een ploeg studenten oefenen in een proefhuis. Zij zijn straks namelijk diegenen die de 750 huizen moeten voorzien van de slimme kastjes.

Redactie | 1Twente

Het doel van de slimme kastjes : de watertoevoer van de verwarmingsinstallatie regelen, zodat het energieverbruik uiteindelijk met tien tot twintig procent wordt verlaagd. De kastjes plaats je op de radiator en die meten de aan-en afvoertemperatuur van de radiator , legt Noël Verberg van Pioneering uit. Op een softwareprogramma kun je zien wat het verschil is tussen de temperaturen is. Het doel: iedere radiator in de woning gelijkmatig verwarmen. Uiteindelijk wordt het comfort beter en is de opwarmtijd van iedere ruimte korter.

Steun van studenten
Het inregelen van 750 woningen gebeurt niet zomaar. Daarom krijgt Pioneering hulp van een groep studenten van Saxion. Alle woningen krijgen een zogenaamd huisbaasje. In een app kunnen bewoners zien hoeveel energie ze verbruiken , licht student Stef Arends uit.

Vanaf volgende week beginnen de studenten in echte huizen. Het duurt wel even voordat alle radiatoren in een huis warm worden en we met de metingen kunnen beginnen , aldus Arends. Het inregelen van een woning duurt dan zo n twee tot drie uur.

Geïnteresseerden kunnen zich vanaf nu aanmelden voor het project.

Bekijk de reportage van de testdag hieronder terug.
foto: Coen Krukkert
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.