Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Geen verbod: Twentse boeren mogen demonstreren met trekkers

464285 tractor 385681 1920 1

De Veiligheidsregio Twente gaat demonstraties met trekkers sowieso niet verbieden. Mochten er gevaarlijke situaties ontstaan, dan is het aan gemeenten om actie te ondernemen. Pas als het groter wordt, komt de veiligheidsregio in beeld.

Arjan te Bogt | Tubantia

Afgelopen week kondigde Farmers Defence Force een nieuwe, landelijke dag van boerenprotest aan. Die staat voor woensdag gepland. Blokkades en barricades zijn niet uitgesloten. De actiegroep roept burgers op die dag thuis te blijven.

Ook Twentse boeren zullen zich weer tonen. Met hoeveel ze zijn, wat ze gaan doen en waar is nog onduidelijk. Dat ze met trekkers mogen komen, is zeker. Een preventief verbod daarop, zoals in Groningen, Drenthe, Friesland en in de regio IJsselland onlangs gedaan werd, gaat de Veiligheidsregio Twente te ver. Er is wel over gesproken, maar we zijn het niet van plan , aldus woordvoerder Myrte Sivan.

Demonstraties zijn aangelegenheden van gemeenten, geeft woordvoerder Sivan aan. Zo ook deze. Pas als het nodig is, en het de gemeentegrenzen overschrijdt, dan komt de voorzitter van de veiligheidsregio in beeld. En dan wordt er in nauwe afstemming met de politie gehandeld. Er wordt sowieso niet preventief met een verbod opgetreden.

Optoeren
Wat er gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Ook bij boeren zelf, laat Derk Jan Lansink weten. Hij was in deze regio een van de initiatiefnemers van de aangifte tegen minister Carola Schouten in Hengelo, twee weken geleden. Dat ze opnieuw zullen optoeren , zoals hij het noemt, is wel zeker. Dat baseert hij op de reacties in appgroepen waar hij in zit. In die groepen wordt telkens gepolst wie mee doet. De bereidheid is serieus.

Ook een gematigde partij als LTO haakt aan, geeft Arjan Bonthuis aan. De boer annex voorzitter van LTO Zuid Twente ziet dat de overheidsbemoeienis (doelend op de eiwitbeperkende veevoermaatregel) nu ook de gematigde boer raakt. De oproep wordt heel breed verspreid. Hij heeft het over publieksvriendelijke acties .

Passend optreden
De politie laat weten de ontwikkelingen de komende dagen te volgen. We bereiden ons voor op eventuele acties, we zijn hierover in contact met de boeren.

Indien nodig wordt er opgetreden. Bij acties doen we wat van ons verwacht wordt. De politie is er om demonstraties veilig te laten verlopen en te de-escaleren als de spanning oploopt. Vooraf wegen we welke maatregelen passend en nodig zijn. Daarover doen we geen uitspraken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.