Hengelo
Politiek

Hengelose Hanne Drost gaat voor kamerzetel namens SP

De meeste Tukkers die in de Haagse politiek verzeild raken, hebben de eerste schreden op het politieke pad 'thuis' al gezet. Voor Hanne Drost zou dat Hengelo zijn, de stad waar ze 33 jaar geleden geboren werd en waar ze naar school ging. Maar die vlieger gaat in haar geval niet op: Hanne liep haar afstudeerstage bij de Tweede Kamerfractie van de SP in Den Haag, bleef daar plakken en werd politiek actief in de Hofstad. Nu gaat ze bij de komende Tweede Kamerverkiezingen voor een zetel in de fractie van die partij.

Hanne drost
Hanne Drost liep haar afstudeerstage bij de Tweede Kamerfractie van de SP in Den Haag, bleef daar plakken en werd politiek actief in de Hofstad. © SP

'Zo, nu wordt het tijd dat je gaat demonstreren'

Hanne: "Ik ben opgevoed door de twee overtuigde SP-stemmers, maar mijn ouders waren niet politiek actief. Wel hebben ze mij altijd gestimuleerd me in te zetten tegen onrecht en mijn politieke bewustzijn aangewakkerd. Toen ik 16 werd, zei mijn vader letterlijk: 'Zo, nu wordt het tijd dat je gaat demonstreren'. Dat heb ik gedaan. Tegen de oorlog in Irak was dat, in Amsterdam. De SP is de enige partij die ook buiten verkiezingstijd op straat te vinden is om met mensen in gesprek te gaan. En daarnaast spreken de idealen van de partij mij natuurlijk aan."

Keukentafeldiscussies

"Mijn hart ligt bij de SP en daar zijn mijn ouders natuurlijk blij mee, maar als het bijvoorbeeld de VVD was geweest dan hadden ze dat ook prima gevonden. De discussies aan de keukentafel waren dan in elk geval wel een stuk feller geweest, haha!"

Verpleegkundige

Hanne Drost wilde van jongs af aan verpleegkundige worden. Na de havo op de Bataafse Kamp studeerde ze hbo-verpleegkunde bij Saxion in Enschede. Tijdens haar studie liep ze stages en had ze bijbaantjes in de zorg. "Daar kwam ik erachter dat mijn ideeën over ‘menselijke zorg’ niet altijd overeenkwamen met de praktijk. De constante tekorten aan collega’s, de hoge werkdruk en de hoge mate van bureaucratie maken het werk voor de mensen die je verzorgt niet makkelijk. Ik was benieuwd hoe de politiek daarmee om zou gaan."

icon_main_quote_red_glyph

"De SP is de enige partij die ook buiten verkiezingstijd op straat te vinden is om met mensen in gesprek te gaan."

Hanne Drost

Rechterhand van Renske Leijten

Na haar afstudeerstage bij de Tweede Kamerfractie van de SP is ze beleidsmedewerker geworden in het team van Renske Leijten. "Ik wilde na mijn studie niet direct met de handen aan het bed. Vandaar." In haar nieuwe woonplaats Den Haag werd ze politiek actief. Ze was tot voor kort fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad, maar dat viel uiteindelijk moeilijk te combineren met haar werk op het Binnenhof.

Plek 12

Nu is ze gevraagd voor een plek op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen. Op plaats 12. De SP heeft nu 14 zetels, dus ze staat op een ‘verkiesbare plek’. "In de peilingen zweeft de SP ergens tussen de 9 en de 12 zetels. Het wordt dus spannend."

Binnenkort is Hanne Drost te gast bij de dagelijkse nieuwsshow 1Twente Vandaag.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.