Hengelo

Burgemeester Sander Schelberg: “Hopen op meer lichtpuntjes in 2021”

Traditioneel proost de gemeente Hengelo samen met inwoners van de stad op het nieuwe jaar. Door corona kunnen ‘gewone zaken’ als een nieuwjaarsreceptie niet doorgaan. In zijn online nieuwjaarstoespraak spreekt burgemeester Sander Schelberg de hoop uit dat de ergste coronatijd achter ons ligt en dat 2021 een jaar wordt met meer lichtpuntjes.

De burgemeester zegt in zijn toespraak dat ‘gewoon’ door corona nog nooit zo bijzonder was en dat hij zelf ook weer naar snakt om ‘gewone dingen’ te doen, zoals 'een gewone verjaardag' waar je weer ‘gewoon’ je moeder kunt omhelzen. “De dingen die we zo gewoon vonden voor corona hebben voor mij nu veel meer waarde gekregen. Juist door het ontbreken ervan.”

Meer hoop door het vaccin

“Hoewel het nog heel hard nodig is om ons aan de regels te houden, gaat het vaccin ervoor zorgen dat we meer hoop kunnen hebben," zegt Schelberg. "Hoop dat onze kwetsbare dierbaren door het vaccin er goed doorheenkomen. Hoop dat we hierdoor steeds wat meer vrijheden terugkrijgen. Hoop dat onze ondernemers weer meer ruimte krijgen. Hoop dat het zorgpersoneel overeind blijft. Hoop dat de ergste fase achter ons ligt. Hoop dat er voor Hengelo wat lichtpuntjes komen.”

Sander Schelberg IMG 20201221 WA0000
Burgemeester Sander Schelberg spreekt de hoop uit voor een jaar met meer lichtpuntjes © Gemeente Hengelo

'2020, een jaar met veel persoonlijk en zakelijk leed'

Schelberg blikt terug op 2020, een jaar dat voor Hengelo een jaar ‘van donker naar licht’ had moeten worden. Die wens sprak hij vorig jaar in januari uit.

“2020 zou voor onze stad het jaar zijn met vele lichtpunten. Te beginnen door in het stadhuis het licht weer aan te doen en dat groots met u te vieren. Daarna zouden we samen vieren dat Hengelo op 3 april 75 jaar geleden was bevrijd. Van de donkere oorlog gingen we naar het feest van de bevrijding."

"Mijn letterlijke woorden op 9 januari vorig jaar waren: “Van donker naar licht; de tijd om te oogsten, om onze vrijheid te vieren.” Niets bleek minder waar… 2020 werd een jaar met veel persoonlijk en zakelijk leed. Een heftig en moeilijk jaar. Waarin ons doorzettingsvermogen en geduld op de proef werden gesteld. De lichtpuntjes waren meestal ver te zoeken.”

Oog voor elkaar

De burgemeester riep het afgelopen jaar al vele keren op om op elkaar te letten en en geeft die boodschap ook mee in zijn nieuwjaarstoespraak. “Doe een boodschap voor een kwetsbare buurvrouw, stuur een kaartje naar iemand die door corona eenzaam thuis zit, vraag de kinderen een kleurplaat te maken voor opa en oma nu knuffelen niet kan. Ik ben ervan overtuigd dat deze andere kijk op samen het verschil maakt. Echt iets voor een ander betekenen.”

Trots op de kanjers van de stad

Schelberg zegt ook trots te zijn op de kanjers van de stad: De restauranteigenaar bij wie het water aan de lippen staat, die gaat helpen in een verzorgingshuis, de verpleegkundige dag en nacht helpt met de coronapatiënten of de schoonmaker die zijn werk nu als bijdrage aan het oplossen van een pandemie ervaart.”

Ambitie voor 2021

De gemeente blijft ook het komende jaar werken aan ambities als een aantrekkelijke duurzame binnenstad met meer betaalbare woningen, met name in de buurt van het station in Hart van Zuid, is de boodschap. “Zo is én blijft Hengelo bij uitstek een veilige stad, waar het prettig leven is. Daarnaast blijft de gemeente ook steun bieden aan onze inwoners en ondernemers die het moeilijk hebben door de coronacrisis.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.