Enschede

Feestpartij en Wij zijn Nederland strijden met Enschedeërs om Tweede Kamerzetels

De hoop op een groter contingent Enschedeërs in de Tweede Kamer wordt iets groter dankzij een aantal kleurrijke politieke partijen die op de valreep mee mogen doen aan de landelijke verkiezingen. De Enschedeërs Erwin Versteeg en Jeffrey Veld werden door hun nieuwe politieke partijen Wij zijn Nederland en De Feestpartij op respectievelijk de eerste en zevende plek van de kandidatenlijst gezet.

Jeffrey Veld Ernst Bergboer
Jeffrey Veld zet zich in voor De Feestpartij © Ernst Bergboer

Zevende plek

De Feestpartij. Oprichter en lijsstrekker is ondernemer en artiest Johan Vlemmix. Enschedeër Jeffrey Veld is door De Feestpartij op de zevende plek van de kandidatenlijst gezet. En je weet maar nooit: “Per zetel heb je in ons land 51.000 stemmen nodig”, rekent Veld vlotjes voor.

En omdat zijn partij zich vooral op de getroffen sectoren in de coronacrisis als horeca en artiesten richt, verwacht hij uit die hoek nogal wat stemmen. “Onze ambitie is daadwerkelijk verandering doorvoeren. Het beleid met betrekking tot evenementen, kunst en cultuur en de horeca kan en moet anders”, aldus de Enschedeër.

Allergrootste volksfeest

Daar komt nog bij dat zijn lijsttrekker het allergrootste volksfeest ooit wil houden als de coronacrisis voorbij is en de eerste zetel een feit is. Ook dat telt, vindt Veld.

Is zijn partij door de naam wel serieus te nemen? “Jazeker, we zijn er heel serieus mee bezig. Onze naam valt op, het is geen standaardriedeltje en bovendien gaat het om de punten waarmee je komt.”

Gedoe met Forum

Erwin Versteeg is van Wij zijn Nederland. De partij schreef zich op het laatste moment in voor deelname aan de landelijke verkiezing in maart. “Ze schatten ons in tussen een en vier zetels”, vertelt de lijsttrekker. Versteeg is momenteel het enige gemeenteraadslid van Enschede voor Verbindend Enschede.

Hij ziet voor zijn rechtse partij kansen na het gedoe met Forum voor Democratie. “We hebben spontaan gezegd. Nu doorpakken, inschrijven, website klaarmaken, social media laden en campagne voeren.” Wie die ‘we’ zijn wil Versteeg nog niet kwijt, want de partij wil de kandidaten zelf voorstellen.

DSCF1621
Erwin Versteeg, lijsttrekker van Wij zijn Nederland © Henk ten Harkel

Identiteit

De politieke partij, zegt Versteeg, ‘vindt de Nederlandse identiteit heel belangrijk’. En even verderop zegt hij onder andere: “We zijn voor het Nederlands belang, we zijn voor de Nexit en voor een immigratiestop.” Of hij zich met zijn partij in de extreemrechtse hoek bevindt wil hij best beantwoorden. “Ik houd van mijn land. Is dat extreemrechts?”, stelt hij een wedervraag.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.