Hengelo
Politiek

Hengelose raad wil drive-through stembureau

"Al trek je er maar één stemmer extra mee, dan nog is het de moeite waard", laat CDA-raadslid Hanneke Steen weten als reactie op de door de VVD ingediende motie om tijdens de verkiezingen in maart een drive-through stembureau in Hengelo in te richten. De motie werd aangenomen met 22 stemmen voor en 12 tegen.

Stembureau hengelo
Een door de VVD ingediende motie om in een drive-through te kunnen stemmen is aangenomen: "Al trek je er maar één stemmer extra mee, dan nog is het de moeite waard." © 1Twente Hengelo

'Iedereen moet kunnen stemmen'

Volgens de indiener van de motie, VVD'er Sander Janssen, moet iedereen straks in maart veilig kunnen stemmen: "Er worden al veel maatregelen genomen om iedereen te kunnen garanderen dat het coronaproof kan. Denk aan de mogelijkheid voor 70-plussers om schriftelijk te stemmen en aan het feit dat de stembureaus drie dagen geopend zijn om de massa te spreiden. Er zijn echter ook mensen jonger dan 70 jaar, die in een risicogroep zitten en we moeten ook hen ter wille zijn."

'Nog meer mensen nodig'

De tegenstemmers, met name de partijen links van het midden, vinden dat er al genoeg gebeurt. Marie-José Luttikholt: "Hiermee heb je nog meer mensen nodig en we moeten al een enorm beroep doen op zoveel vrijwilligers. Ik ben bang dat je mensen hiermee over de kling jaagt."

icon_main_quote_red_glyph

"Ik ben bang dat je mensen hiermee over de kling jaagt."

Marie-José Luttikholt, PvdA

'Met bakfiets erdoor'

Op de tegenstemmers die vinden dat je met zo'n drive-through zorgt voor onnodig veel extra autokilometers reageert Sander Janssen met: "Je kunt er ook prima met een bakfiets door. Dat heb ik eerder dit jaar ervaren toen ik zelf een coronatest moest laten doen door de GGD." Diezelfde GGD komt in de motietekst ter sprake als partij die als ervaringsdeskundige mag meedenken.

Totaalpakket aan mogelijkheden

Voorafgaande aan de stemming laat burgemeester Schelberg laat weten dat hij de motie, als ie wordt aangenomen, zal meenemen in het totale pakket aan mogelijkheden om deze verkiezingen zo goed mogelijk te laten verlopen en zoveel mogelijk mensen te kunnen laten stemmen. Daarbij zal hij alles afwegen, zoals de kosten, het effect en de hoeveelheid mensen die er beschikbaar zijn.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.